Vlada tajno o saradnji sa A2A za EPCG

Prema predlogu aneksa ugovora, Italijani ostaju do sredine godine u EPCG. U Skupštini Crne Gore o tome do 31. marta
75 pregleda 13 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.02.2017. 11:22h

Vlada je u četvrtak na sjednici potvrdila predlog aneksa ugovora o saradnji sa italijanskom kompanijom A2A u Elektroprivredi (EPCG) čime se ugovor produžava za šest mjeseci, odnosno do sredine godine, saznaju “Vijesti”.

Predlog će poslati na usvajanje Skupštini Crne Gore, a poslanici će se o tome izjašnjavati do 31. marta.

O predlogu aneksa ugovora, koji je istekao 31. decembra, javnost nije obaviještena, niti je ta tačka najavljena u dnevnom redu za sjednicu Vlade. Do sinoć se materijal o tome nije mogao naći na sajtu Vlade. Sjednici u četvrtak nije prisustvovala ministarka ekonomije Dragica Sekulić koja je nadležna za sektor energetike, jer je bila na službenom putu u Bakuu.

Prema nezvaničnim informacijama, Italijani aneksom dobijaju pravo upravljanja EPCG još šest mjeseci (do jula) i moguće dio dividende od 40 miliona eura (Italijanima pripada 20 miliona). "Vijesti" su nedavno objavile da je dogovor da Italijani dobiju i garancije da će njihov udio u Rudniku uglja Pljevlja biti otkupljen po cijeni koju su ponudili (6,5 eura po akciji).

Tako bi A2A, nakon isteka produženog ugovora, dobio mogućnost da izađe iz EPCG za značajno više od 250 miliona eura, koliko iznosi put opcija koju je dogovorio raniji Vladin pregovarački tim. Da su ovo uslovi Italijana, potvrdio je nedavno izvršni direktor A2A Valerio Kamerano u intervjuu Rojtersu. On je saopštio da ako sve stavke o kojima su razgovarali sa novom Vladom (problemi sa investicijama, dividendom i upravljanjem EPCG) ne budu u potpunosti riješene moraće preispitati njihovo prisustvo na crnogorskom tržištu.

Akcionarskim ugovorom, koji je važio do 31. decembra 2016. godine, ustanovljeno je pravo preče kupovine. To podrazumijeva da je A2A obavezna da obavijesti Vladu o eventualnoj namjeri da proda akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima, a država će, ako joj kupac ne odgovara, iskoristiti pravo preče kupovine.

Pravo preče kupovine ostaje na snazi i kada istekne ugovor. A2A se odrekla arbitraže, dok će EPCG i država imati pravo na zahtjev za naknadu štete u slučaju krivičnih procesa. U slučaju put opcije Vlada preuzima akcije koje A2A ima u EPCG za 250 miliona u 7 godišnjih rata.

Nakon aktiviranja put opcije, A2A je u obavezi da ne blokira odluke koje predlaže država, a prevashodno odluke u vezi sa drugim blokom TE. Italijanska kompanija dobija pravo na upravljanje, odnosno predlaže menadžere, a njihovo imenovanje je moguće tek ako personalna rješenja dogovori sa Vladom. Država Crna Gora ima 57 odsto akcija EPCG, a partner iz Italije 41 odsto.

Bonus video: