Mugoša da traži stečaj za Rudnik

“Ovakvim selektivnim izborom preduzeća za koja pokrećete stečaj vrijeđate zdrav razum građana i kršite Ustav i zakone Crne Gore. Rudnik uglja godinama nagomilava dugove za poreze i doprinose čime ugrožava budžet i kao vrlo važno jednakost u poslovanju pred zakonom”, smatraju članovi GP “Za nas” Demir Hodžić, Patricija Pobrić i Dragan Sošić
59 pregleda 4 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Luka Zeković
Miomir M. Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.02.2017. 18:18h

Građanski pokret „Za nas“ pozvao je direktora Poreske uprave Miomira M. Mugošu da primijeni zakon i u slučaju Rudnika uglja Pljevlja i pokrene stečajni postupak pred Privrednim sudom kako bi se iz imovine dužnika blagovremeno naplatili ili natjerali vlasnike da se kod svojih matičnih firmi i banke kreditno zaduže.

U otvorenom pismu Mugoši navodi se da je Rudnik uglja drugi na listi najvećih poreskih dužnika sa dugom za poreze i doprinose od 11.693.103 eura zaključno sa januarom ove godine, a za ostale poreze duguje 457.685 eura.

Kako se dodaje, PU je predložila stečaj za pet preduzeća koja duguju 3,22 miliona eura poreza. Predložen je stečaj za Galeniku Crna Gora, Pelagoniju, Montemal, M&P engineering i M grupu.

“Ovakvim selektivnim izborom preduzeća za koja pokrećete stečaj vrijeđate zdrav razum građana i kršite Ustav i zakone Crne Gore. Rudnik uglja godinama nagomilava dugove za poreze i doprinose čime ugrožava budžet i kao vrlo važno jednakost u poslovanju pred zakonom”, smatraju članovi GP “Za nas” Demir Hodžić, Patricija Pobrić i Dragan Sošić.

Oni pitaju da li ovo znači da poreski organi ne smiju ući u Rudnik, imajući u vidu moćne vlasnike, A2A iz Italije i biznismena Aca Đukanovića.

Podsjećaju da Rudnik, prema posljednjem završnom računu i nalazu nezavisnog revizora duguje oko 50 miliona eura i njegovi vlasnici su “iskazali želju za hitno napuštanje broda koji tone” i da naplate na štetu građana Crne Gore oko 17 miliona eura za “mrtvo tele“.

Dodaju da su vlasnici Rudnika finansijski moćni pa ih Mugoša može natjerati da izmire poreske dugove za poreze i doprinose kreditnim zaduženjem kod Prve banke čiji je najveći vlasnik Aco Đukanović, a ne da im omogućava da u više godina prenose poreske dugove.

“Ako je vjerovati vlasnicima akcija u Rudniku da su samo u 2015. ostvarili 5 miliona profita, onda je neshvatljivo da od takvog preduzeća ne možete naplatiti milionske dugove”, navodi se u pismu.

Dodaje se da ukoliko Mugoša u najkraćem mogućem roku ne postupi kako zakon nalaže, prijeti realna opasnost da će moćni vlasnici Rudnika natjerati EPCG da nepotrebno investira blizu 90 miliona eura u projekat koji su osmislili većinski akcionari Rudnika, a što će da padne na teret građana i potrošača električne energije. Upozoravaju da će, u tom slučaju, Mugošu optužiti kao glavnog krivca za višemilionsku štetu koju će pretrpjeti građani.

Bonus video: