Prosječna zarada za tri godine veća 35 odsto

Iz kompanije pitaju zašto sindikat nije pohvalio nabavku kontejnerskog krana, jer su tvrdili da nije kupljen
0 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Port of Adria, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 20.02.2017. 19:43h

Prosječna neto zarada zaposlenih u Port of Adria u 2016. u odnosu na 2013. godinu veća je za 35,69 odsto. Prije privatizacije prosječna neto zarada iznosila je 419,06 eura, a tri godine kasnije 568,63 eura”, saopšteno je u reagovanju barske kompanije na izjavu predsjednika Sindikalne organizacije Dobrosava Orlandića, objavljenu u petak. Kada je u pitanju Kolektivni ugovor, na inicijativu zaposlenih, kako navode, pokrenut je sudski spor koji je završen presudom da Kolektivni ugovor nije u primjeni od septembra 2010. godine.

“Na osnovu presude, zaposlenima u kompaniji isplaćeno je 1,3 miliona eura za razliku u zaradama u periodu prije privatizacije. Nakon što smo isplatili taj novac, nastavljeni su sudski sporovi u kojima su evidentna suprotstavljena tumačenja i neujednačena sudska praksa. Zato očekujemo konačnu odluku od strane nadležnih pravosudnih organa i kakva god bila, mi ćemo je poštovati”, navedeno je u reagovanju.

Iz Port of Adria kažu da se “g. Dobroslav Orlandić često oglašava u medijima sa negativnim komentarima”.

“Međutim, demokratsko pravo ne podrazumijeva iznošenje neistina. Iako je više puta ponovio da kontejnerski kran nije kupljen, nije smatrao važnim da se izvini zbog olako izrečenih neistinitih tvrdnji. A činjenice je da je kontejnerski kran nosivosti 70 tona, sa mogućnošću istovremenog prenosa dva kontejnera i dosegom 42 m prema moru, odnosno 14 m na kopnu, ukupne vrijednosti 6,4 miliona eura, prošle nedjelje dopremljen u Port of Adria. Moguće je da je ova važna vijest promakla g. Orlandiću koji se od maja mjeseca 2016. nalazi na bolovanju, uz povremeno korišćenje godišnjeg odmora. Primijetili smo u izvještajima medija da ga bolest nije spriječila da prisustvuje sastancima van Bara. Vjerujemo da se g. Orlandić ne može boriti za prava zaposlenih, tako što ih na najgrublji način zloupotrebljava. Zbog takvog odnosa prema kompaniji i svojim kolegama ne zavrjeđuje bilo kakav dodatni komentar”, navode iz Port of Adria.

Bonus video: