Od nove fabrike samo prezentacija

Predstavnik arapskog investitora Isat Boljević navodi da će nova fabrika cigareta biti završena do kraja marta
58 pregleda 5 komentar(a)
novi duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
novi duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.02.2017. 20:46h

Od Novog duvanskog kombinata (NDK) kao moderne multifunkcionalne fabrike za koju je bio napravljen projekat, ostala je samo kompjuterska prezentacija, tvrde bivši radnici Duvanskog kombinata (DKP) u stečaju.

Predstavnik arapskog investitora Isat Boljević navodi da će nova fabrika biti završena do kraja marta.

BMJ Industries iz UAE se jedini javio na šesti tender za dokapitalizaciju Novog duvanskog, bez kupovine akcija.

Radnici kažu da, godinu od “naširoko televizijski najavljivane i tajno potpisane” dvadesetomilionske investicije u Novi Duvanski kombinat ostale su uništene mašine koje više ne mogu da proizvedu ni djelić onoga što su proizvodile, unišenu kotlarnicu, rastjerane radnike i šarenu lažu o fabrici na Tuškom putu, “gdje, istina, neko nešto pravi, bez važeće građevinske dozvole”.

“I na kraju, imamo odgovore neukih uz prećutno odobravanje svih institucija koje bi morale da se zapitaju kako je došlo do toga da perjanica jedne industrijske grane postane Isat Boljević koji nema predstave o duvanskoj industriji“, navodi se u obraćanju javnosti 50-ak bivših radnika, koji su tu kompaniju napustili 2016.

Novinar “Vijesti” juče je bio na gradilištu nove fabrike i uvjerio se da je u odnosu na dva mjeseca ranije, između stubova budućeg objekta, postavljena dodatno samo konstrukcija budućeg montažnog krova i dijelom početi radovi na montažnoj fasadi.

“Arapi toliko ispopravljali mašine da one sada ne mogu da mrdnu”

“Adaktiranjem tog projekta prećutno se dozvolila gradnja montažnog objekta koji ne zadovoljava niti minimum potreba duvanske industrije, poturajući ga kao kukavičje jaje, umjesto projekta koji se vezivao za tender prilikom privatizacije. Dakle, nova nazovi fabrika se ne radi po Ugovorom predviđenom projektu… Za nju je nemoguće dobiti upotrebnu dozvolu u ugovorenom roku do 15. marta, gotovo svi radnici su ostali bez posla, a trebalo je da radi njih 80”, dodali su bivši radnici NDK-a.

Ističu da je investitor pravo za „gradnju objekta NDK“ i upravljanje ostvario, za samo 50.000 eura koje je jedva „skrpio“ da uplati sa više od mjesec dana zakašnjenja.

Tvrde da investitor angažuje bivše radnike otvoreno im ponudivši rad na crno - bez uplata poreza i doprinosa.

Investicija je, kako napominju bivši radnici, počela tako što su prvo „Arapi“, toliko “ispopravljali” mašine koje su prije privatizacije i „popravki“ davale po minimum 120 tona cigareta mjesečno da one sada ne mogu da mrdnu.

“Muvali su se nekih pola godine po fabrici,. izigravali stručnjake i šefove i otišli netragom uz obećanje da će doći kada bude potrebno. Ostali su Isat Boljević i njegova supruga Jelena Boljević, kao paravani dvadesetomilionske investicije”, dodali su bivši radnici.

Kažu da je investitor uspio da opravda definiciju uništitelja “a zdušno su mu pomagale institucije, specijalni koji još sve drži u izviđaju”.

Boljević: Svi su radovi prijavljeni

Na pitanje “Vijesti” da li je tačno da će nova fabrika NDK u skladu sa posljednjim najavama biti izgrađena u martu ove godine, Isat Boljević je odgovorio da će radovi biti završeni do kraja mjeseca. Tvrdi da su svi radovi propisno prijavljeni, a “da se tabla nalazi na placu i na istoj su navedeni svi podaci u vezi sa novom građevinskom dozvolom”, koja je obezbijeđena. On tvrdi da je Glavni grad obezbijedio komunalne priključke, što je bila ugovorna obaveza Glavnog grada.

Bonus video: