Akcionari nezadovoljni: Traže razlog da ne upišemo Adu

“Proizlazi da su sve predmetne nepokretnosti dobra od opšteg interesa i prirodno bogatstvo (morsko dobro), te kao takve ne mogu biti predmet privatne svojine”, ističe se, između ostalog u rješenju koje je potpisao Čaprići
69 pregleda 2 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Arhiva Vijesti
Ada Bojana, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.02.2017. 20:41h

Direktor područne jedinice Uprave za nekretnine u Ulcinju Dževdet Čaprići ponovo je odbio zahtjev Hotelskog preduzeća Ulcinjska rivijera za upis prava svojine na zemljištu Ade Bojane.

Lokalni katastar u kontinuitetu osporava pravo svojine ovog hotelskog preduzeća nad Adom Bojanom, a Ministarstvo finansija u drugostepenom postupku do sada je poništavalo prvostepena rješenja.

U novom rješenju lokalni katastar se poziva na mišljenje zamjenika Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa koji nije prisustvovao raspravi održanoj 19. januara, ali smatra da nijesu ispunjeni uslovi za usvajanje zahtjeva hotelskog preduzeća i pretvaranje prava korišćenja nad Adom u pravo svojine, jer predstavljaju prirodno bogatstvo Crne Gore u zoni Morskog dobra.

“Proizlazi da su sve predmetne nepokretnosti dobra od opšteg interesa i prirodno bogatstvo (morsko dobro), te kao takve ne mogu biti predmet privatne svojine”, ističe se, između ostalog u rješenju koje je potpisao Čaprići.

Iz Udruženja akcionara Ulcinjske rivijere kojim rukovode Miroslav Jeličić i Tripko Krgović saopštili su da smatraju da su sada za korak bliže rješavanju ovog gotovo dvodecenijskog problema koji predstavlja kočnicu za razvoj Ulcinja.

“Iz katastra više ne osporavaju kontinuitet prava korišćenja zemljišta na Adi, što je veliki napredak u odnosu na prethodno rješenje, pa su sada posegli za iznalaženjem novih razloga da spriječe upis prava vlasništva”, istakli su Jeličić i Krgović.

Oni napominju da argument katastra da Ulcinjska rivijera koja je većinski državno preduzeće, “nije dostavila potvrdu o plaćenoj fer nadoknadi u postupku privatizacije (koja u ovom slučaju nije ni sprovedena) je nešto što ne zaslužuje ozbiljan komentar”.

“U vezi sa tumačenjem katastra da u zoni morskog dobra ne može biti privatne svojine, postavljamo pitanje kako su objekti koji su nekada bili u sastavu Ulcinjske rivijere, a nalaze se na samoj obali, postali privatna svojina i u listovima nepokretnosti se vode kao 1/1 svojina. Shondo zakonskim propisima, zemljište u zoni morskog dobra može biti predmet privatne svojine, pogotovo što teret morskog dobra ostaje i nakon upisa, a predmetno zemljište se može koristiti samo u skladu sa zakonskim ograničenjima”, dodali su Jeličić i Krgović.

Oni su ubijeđeni da će Ministarstvo finansija u zakonskoj proceduri poništiti ovo rješenje Uprave za nekretnine i usvojiti zahtjev Ulcinjske rivijere.

Akcionari strahuju da bi zemljište, koje bi bilo izuzeto iz Ulcinjske rivijere, moglo postati predmet zahtjeva za restituciju.

Bonus video: