Global ports nije ispunio sve obaveze

U dopisu koji je potpisao predsjednik Sindikalne organizacije Port of Adria Dobroslav Orlandić navodi se da nijesu ispunjene najvažnije obaveze iz Kolektivnog ugovora koji je bio sastavni dio tenderske dokumentacije, a koje se odnose na zarade, naknade zarada zaposlenih i uplate u stambeni fond
2 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 17.02.2017. 19:07h

Sindikalci Port of Adria saopštili su da nije tačno da je investitor Global Ports holding ispunio sve ugovorne obaveze, kako je naveo predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

U dopisu koji je potpisao predsjednik Sindikalne organizacije Port of Adria Dobroslav Orlandić navodi se da nijesu ispunjene najvažnije obaveze iz Kolektivnog ugovora koji je bio sastavni dio tenderske dokumentacije, a koje se odnose na zarade, naknade zarada zaposlenih i uplate u stambeni fond.

“To je ono što najviše boli zaposlene, jer direktno utiče na njihov životni standard. Podsjećamo uvaženog gospodina Vujovića da smo uoči privatizacije imali razgovor na kojem su bila prisutni još dva člana naše kompanije, gdje smo zaključili da se Kolektivni ugovor mora poštovati i po njemu postupati, što je potvrđeno i ovjereno ugovorom o kupoprodaji akcija. Čudi nas da gospodin Vujović ovom prilikom iznosi netačne i neprovjerene informacije, a za tri godine nije našao vremena da provjeri tvrdnje naših mnogobrojnih dopisa o nepoštovanju potpisanog”, ukazuje Orlandić.

On je dodao da su zarade uvećane 20, a ne kako on tvrdi 35 odsto, što je “znatno niže od onih garantovanih Kolektivnim ugovorom”.

“Iako je to dužan, poslodavac ne uplaćuje u stambeni fond pet odsto na obračunate bruto zarade zaposlenih svakog mjeseca, a ne uplaćuje u pomenuti fond ni dugovanja zaposlenih na osnovu dobijenih stanova ili kredita. Ako se uzme u obzir da su ova dugovanja na dan privatizacije bila nešto iznad četiri miliona eura, jasno je da tadašnji Kontejnerski terminal i generalni tereti nije prodat za osam, nego za manje od četiri miliona eura”, ističe Orlandić.

On je Vujovića pozvao da “umjesto svrstavanja na stranu poslodavca u nepoštovanju Ugovora o prodaji akcija” provjeri sve ove tvrdnje i na sjednici Savjeta za privatizaciju “zauzme stav za raskid ugovora”.

Bonus video: