Biznis barijere nikšićkih preduzetnika: Neadekvatan inspekcijski nadzor, nedostatak adekvatne radne snage...

Fiona Mekluni, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, kazala je da je ta organizacija u novembru 2015. pokrenula onlajn platformu-portal „Biznis bez barijera“ i da je do sada prijavljeno 170 barijera
77 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2017. 09:54h

Ono po čemu prednjačimo kao Opština u Crnoj Gori jeste sistem izdavanja dozvola koje su u nadležnosti naše lokalne samouprave”, kazao je menadžer Opštine Nikšić Živko Kecojević na okruglom stolu „Bez barijera. Da posao ne stoji“.

Prema njegovim riječima lokalna uprava u proteklih nekoliko godina intezivno radi na stvaranju boljeg preduzetničkog ambijenta u gradu, trudi se da pomogne kako većim investitorima, tako i poljoprivrednim proizvođačima. Urađeno je, kazao je on, dosta na poboljšanju putne infrastrukture.

Fiona Mekluni, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, kazala je da je ta organizacija u novembru 2015. pokrenula onlajn platformu-portal „Biznis bez barijera“ i da je do sada prijavljeno 170 barijera.

“Većina se odnosi na neodgovarajući zakonski ovir, na neefikasnu administraciju i na skupe administrativne procedure. Ostale se odnose na finansijska ograničenja u smislu pokretanja i razvoja biznisa, ponekad na nejasne procedure ili neodgovarajuću inspekcijsku kontrolu”, kazala je Mekluni.

Ti rezultati, koji su dostavljeni nadležnim institucijama, mogu pomoći,smatra Mekluni, da lokalne samouprave i druge institucie preduzmu konkretne korake da bi uklonili uočene nedostatke.

Najčešće biznis barijere sa kojima se susreću nikšićki preduzetnici odnose se na neadekvatan inspekcijski nadzor, tarifiranje potrošnje električne energije, nedostatak adekvatne radne snage i poreska politika u ruralnim područjima

Prema riječima Gevin Vesija, zamjenik šefa misije iz Britanske ambasade, koja je finansijski pomogla realizaciju projekta „Jačanje kapaciteta za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi“, u sklopu koga je održan okrugli sto, cilj im je da se iznađu novi načini za dalje unapređenje kvaliteta, efikasnosti i dostupnosti javnih usluga.

“Mi ćemo nastaviti da pružamo podršku kroz ovaj projekat i da podržavamo nadležne organe da kad god se novi propis bude radio, da se uradi aniliza uticaja propisa, troškova i koristi koji oni potencijalno mogu da donesu“, rekao je Vesi.

Ivan Radulović, načelnik Direkcije za analizu uticaja propisa u Ministarstvu finansija, kazao je da se iz tog resora trude da poslovno okruženje bude naklonjeno realizaciji biznis ideja, a državna administracija servis sa jasnim i brzim procedurama.

Projekat „Jačanje kapaciteta za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi“ realizuje UNDP u saradnji sa Ministarstvom finansija.

Okrugli stolovi održani su i u Podgorici, Tivtu i Ulcinju, a nakon Nikšića, slijede Pljevlja i Berane.

Galerija

Bonus video: