Potpis da stavlja ko ima sertifikat

“Zahtjev da potpisnici finansijskih iskaza moraju imati profesionalne sertifikate, nije u suprotnosti sa Direktivom EU”
307 pregleda 0 komentar(a)
Brokeri, Ekonomija, Foto: Shutterstock
Brokeri, Ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2017. 17:50h

Zakon o računovodstvu treba dopuniti odredbom da samo osobe sa profesionalnim računovodstvenim sertifikatom treba da potpisuju finansijske izvještaje, a što je pozitivna međunarodna praksa u 14 zemalja EU. To su za „Vijesti“ ocijenili generalni sekretar Instituta sertifikovanih računovođa (ISRCG) Igor Pavićević i izvršni direktor revizorsko-konsultantske kuće BDO Podgorica Zdravko Gardović.

“U tom slučaju bi Poreska uprava bila sigurnija u istinitost i objektivnost prikazanog u finansijskim izvještajima, a da ne govorimo o bankarskom sektoru sa stanovišta plasiranja kredita, koji se opet temelji na finansijskim izvještajima”, kazali su sagovornici „Vijesti“.

Dodaju da zahtjev da potpisnici finansijskih iskaza moraju imati profesionalne sertifikate, nije u suprotnosti sa Direktivom EU o uslugama pa ne bi predstavljao biznis barijeru.

“Uostalom naša je država za sada našla interes da taksi vozači i turistički vodiči imaju obaveznu licencu kao dozvolu za rad. Zato ćemo nastaviti da insistiramo na tome da i profesionalne računovođe sa sertifikatima moraju potpisivati finansijske iskaze,“ rekli su Pavićević i Gardović.

ISRCG je u saradnji sa Ministarstvom finansija učestvovao je u izradi nedavno usvojenih zakonskih rješenja iz oblasti računovodstva i revizije

ISRCG je u saradnji sa Ministarstvom finansija učestvovao je u izradi nedavno usvojenih zakonskih rješenja iz oblasti računovodstva i revizije.

Pavićević i Gardović objašnjavaju da je značajna novina u Zakonu o računovostvu uvođenje odredbe “kolektivne odgovornosti” po kojoj su svi članovi upravljačkih struktura i nadzornih organa podjednako odgovorni za finansijske iskaze. Uvedeni su i novi pragovi razvrstavanja četiri kategorije pravnih lica (mikro, mala, srednja i velika) i prvi put kada je riječ o konsolidovanom finansijskom izvještavanja uvedene grupe pravnih lica i to male, srednje i velike grupe.

„Zakon je uveo novitet za srednja i velika pravna lica u vidu 'izvještaj menadžmenta' o kojem će ocjenu morati da daje ovlašćeni revizor. Zbog njega će srednja i velika pravna lica morati da imaju posebnu službu i sektor koji će se baviti menadžmentom rizika i procjenom budućeg razvoja....“ objasnili su sagovornici „Vijesti“.

Ocjenjuju da u Zakonu o reviziji treba unaprijediti rješenja o uvođenju obaveze da revizorske kuće moraju imati bar po jednog zaposlenog revizora po osnovu ugovora na neodređeno, ugovoranja zakonskih revizija najkasnije do 30. novembra tekuće godine sa aspekta adekvatne pripreme i upoznavanja klijenta i obavljanja predrevizorskih radnji, kao i uvođenje istih uslova sa aspekta dobijanja dozvole za rad revizora preduzetnika i revizorskih kuća.

Prema njihovim riječima, u Zakona o reviziji uspjeli su da uvrste sve relevantne smjernice i direktive EU, a najvažnija je da će se od ove godine zakonska revizija odnositi na srednja preduzeća, a ne samo na velika ili matična sa zavisnim licima...

Objašnjavaju da se uvođenjem srednjih preduzeća u obaveznu reviziju značajno povećava obim rada revizora jer se “pod lupu” obavezne revizije uvodi dodatno, prema nekim procjenama, još oko 500 do 600 pravna lica, što će, smatraju, uticati na povećanje kvaliteta finansijskih iskaza.

Uvodi se Savjet za javni nadzor revizora koji će imati inspekciju

Prema Zakonu o reviziji, revizija je obavezna i za subjekte od javnog interesa (banke, osiguravajuća društva, emitente hartija od vrijednosti), grupe srednjih i grupe velikih pravnih lica, investiciona društva, investicione fondove, dobrovoljne penzione fondove, društva za upravljanje penzionim i investicionim fondovima. “Ova pravna lica moraće da imenuju u svojim firmama revizorske odbore, od tri člana od kojih jedan član mora imati adekvatno znanje iz računovodstva ili revizije. Zadatak revizorskih odbora je veoma složen, jer će morati da prate rad internih kontrola ili interne revizije, zatim postupak finansijskog izvještavanja što ih dovodi u "kolektivnu odgovornost" sa licima koja su u upravljačkim strukturama, sa aspekta istinitosti i objektivnosti finansijskih iskaza.

Zbog toga će biti veoma važno da pravna lica zapošljavaju kvalitetne i visokoobrazovane računovodstvene profesionalce, sa važećim sertifikatima. Institut proizvodi takve kadrove,“ kazali su Pavićević i Gardović.

Zakon definiše i rješenje da se uvodi Savjet za javni nadzor nad revizorima koji će imati posebnu inspekcijsku službu koja će jednom u tri godine obaviti terensku kontrolu rada svakog od 27 revizorskih društava i svakog od 68 ovlašćenih revizora.

Na taj način se obezbjeđuje pitanje kvaliteta obavljanja revizije i služenja javnom interesu.

Uveden je i način oduzimanja licence revizorima za nestručan rad, odnosno, onaj koji nije u skladu sa standardima revizije, za nepoštovanje etičkog kodeksa...

Novitet je da će se ubuduće brže dobijati licenca ovlašćenog revizora, jer će se uvažiti revizorski staž od tri godine i prije sticanja sertifikata u rangu “Sertifikovani računovođa”.

Bonus video: