Marković: Razvoj infrastrukture jedan od stubova ekonomske politike

Marković je posebno ukazao na potrebu regionalnog povezivanja kako bi zajedno kandidovali i obezbijedili sredstva za infrastrukturne projekte koji povezuju države Zapadnog Balkana, ocjenjujući to važnim za jačanje saradnje, ali i mira i stabilnosti
68 pregleda 1 komentar(a)
Nacionalna investiciona komisija, Foto: Gov.me
Nacionalna investiciona komisija, Foto: Gov.me
Ažurirano: 15.02.2017. 16:45h

Vlada je definisala razvoj infrastrukture, posebno one koja će Crnu Goru povezati sa regionom i Evropom i učiniti je dostupnijom, kao jedan od stubova ekonomske politike, saopštio je premijer Duško Marković.

On je na drugoj sjednici Nacionalne investicione komisije, kazao da su u prethodnom periodu pokrenuti najvažniji infrastrukturni projekti, kao što je izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare.

Marković je, kako je saopšteno iz njrgovog Kabineta, rekao da će Vlada nastaviti sa projektima modernizacije željezničke infrastrukture i povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim kablom.

On je dodao da će se nastaviti i gradnja i rekonstrukcija regionalnih i lokalnih puteva, proširenjem lučkih kapaciteta, modernizacijom aerodroma i pripremama za izgradnju jadransko-jonskog puta.

Marković je posebno ukazao na potrebu regionalnog povezivanja kako bi zajedno kandidovali i obezbijedili sredstva za infrastrukturne projekte koji povezuju države Zapadnog Balkana, ocjenjujući to važnim za jačanje saradnje, ali i mira i stabilnosti.

Na sjednici, kojoj je u svojstvu posmatrača prisustvovao i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasador Aivo Orav, Marković je zahvalio na kontinuiranoj podršci koji Evropska komisija i Delegacija pružaju Vladi u procesu evropskih integracija i ispunjenju ciljeva i zadataka u okviru Berlinskog procesa.

Orav je, iskazujući spremnost za nastavak podrške u tim oblastima i uspostavljanju sistema prioritizacije projekata, kazao da je pozitivno ocijenio napredak koji je Crna Gora postigla usvajanjem Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata.

Na sjednici je, kako se dodaje, usvojena Metodologija za izbor i prioritizaciju infrastrukturnih projekata kojom se uspostavlja jedinstven sistem prioritizacije projekata koji će, pored nacionalnih, moći da ispune i evropske standarde, čime će se olakšati pristup finansijskim izvorima i fondovima Evropske unije i ostalih razvojnih finansijskih institucija.

Komisija je na današnoj sjednici definisala i dinamiku ažuriranja Jedinstvene liste prioritetnih projekata, koja obuhvata formiranje sektorskih radnih grupa, identifikaciju projekata i njihovu prioritizaciju na nivou sektora i sprovođenje procesa GAP analize, odnosno analize ocjene stanja projekta.

Predsjednik i članovi Komisije su informisani o napretku u sprovođenju projekta izgradnje glavnog kanalizacionog kolektora u Bijelom Polju.

Bonus video: