Zvizdić: Fokus na poboljšanju putne komunikacije između BiH i Crne Gore

"Govorili smo o ozbiljnoj rekonstrukciji dijelova puta Sarajevo – Foča – Šćepan Polje – Podgorica i o projektu koji ćemo predstaviti evropskim partnerima kao zajednički regionalni projekat, a to je željeznička pruga od Čapljine preko Trebinja do Nikšića”, kazao je Zvizdić
242 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2017. 16:10h

Ekonomska saradnja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) napreduje, zbog čega bi se u narednih nekoliko godina moglo govoriti o respektabilnom trgovinskom obimu između dvije države, saopštio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Denis Zvizdić.

On je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom, Duškom Markovićem, na zajedničkoj konferenciji za medije kazao da je obim spoljnotrgovinske razmjene već sada između 450 i 500 miliona konvertibilnih maraka (KM).

“Veliki broj industija u BiH ima veoma značajan rast, posebno metalna i industrija namještaja, poljoprivreda i prehrambena i turizam”, kazao je Zvizdić koji je na čelu delegacije Savjeta ministara BiH u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

On je ocijenio da se fokus saradnje mora staviti na poboljšanje putne komunikacije između BiH i Crne Gore.

“Zbog toga smo govorili o ozbiljnoj rekonstrukciji dijelova puta Sarajevo – Foča – Šćepan Polje – Podgorica i o projektu koji ćemo predstaviti evropskim partnerima kao zajednički regionalni projekat, a to je željeznička pruga od Čapljine preko Trebinja do Nikšića”, kazao je Zvizdić.

On je dodao da će se, ako se ostvare ti projekti, saradnja unaprijediti u narednih nekoliko godina, s obzirom na kvalitet proizvoda i dobru saradnju privrednika.

Kada je u pitanju sektor energetike, Zvizdić je kazao da BiH, Crna Gora i kompletan Balkan imaju vrlo ozbiljne kapacitete u tom sektoru.

“BiH se po hidropotencijalu nalazi na osmom mjestu u Evropi. Kada su u pitanju vodni potencijali između BiH i Crne Gore tu vidimo velike potencijale”, saopštio je Zvizdić.

Marković je kazao da je energetski sektor za obje države jedan od ključnih razvojnih potencijala i da tu postoje zajednički interesi.

“U periodu koji slijedi tom pitanju ćemo posvetiti dužnu pažnju. Mi ćemo brzo pripremiti ugovor o upravljanju vodama, koji će nam biti dobra ili ključna osnova tako da i taj resurs iskoristimo”, zaključio je Marković.

Evropske i evroatlantske integracije

Predsjednici Marković i Zvizdić su saopštili da su se dvije delegacije saglasile u ocjeni da evropska perspektiva Regiona nema alternativu.

Crna Gora je na bilateralnom sastanku ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadaka iskazala spremnost da stavi na raspolaganje Bosni i Hercegovini svoja znanja i iskustva iz procesa pristupanja Evropskoj uniji na čemu je gostujući ministar iskazao zahvalnost. Kao bitan korak u tom smjeru ministri su potpisali Sporazum o saradnji Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Predsjednik Vlade Crne Gore iskazao je očekivanje da Bosna i Hercegovina ove godine počne pristupne pregovore sa Evropskom unijom i da moguće odmah otvori neka pregovaračka poglavlja.

Ministri odbrane Predrag Bošković i Marina Pendeš ocijenili su na bilateralnom sastanku da je saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane kvalitetna posebnp u okviru Američko-jadranske povelje, zajedničkog učešća u Resolute Support misiji u Avganistanu, kao i obukama za učešće u operacijama podrške miru.

Ekonomija, finansije i infrastruktura

Ekonomska saradnja i to naročito u oblasti energetike kao i bolje infrastrukturno povezivanje bile su važne teme kako na planarnom sastanku delegacija dviju zemalja tako i na bilateralnim sastancima resornih ministara. Na sastanku ministrice ekonomije Crne Gore Dragice Sekulić i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića zaključeno je da je u cilju boljeg korišćenja hidropotencijala Crne Gore, BiH i Srbije potrebna bolja koordinacija ne samo za potrebe proizvodnje već i u procesu upravljanja.

„Neprihvatljivo je da su Crna Gora i Bosna i Hercegovina na ovakav način povezane“ – rekao je nakon razgovora predsjednik Vlade Crne Gore ocijenivši da je poboljšanje infrastrukture ključno pitanje razvoja obiju država. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je ocijenio nakon razgovora da je loša infrastrukturna povezanost dviju držva prepreka za njihovu još bolju saradnju. S tim u vezi dvije zemlje su saglasne da na ovom planu rade bilateralno kao i u okviru regionalnih inicijativa prije svega kandidovanjem zajedničkih projekata kroz Berlinski proces. Zajednički je konststovano da su za obje države prioritetni projekti Jadransko-jonskog autoputa, Jadransko-jonskog gasovoda, o pruzi Nikšić – Trebinje – Čapljina kao i poboljšanje postojeće putne infrastrukture koja povezuje Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Ministar saobracaja i pomorstva Crne Gore Osman Nurković i ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko dogovorili su na sastanku rekonstrukciju puta Plužine – Foča kao najkraću vezu dvaju glavnih gradova.

Bosna i Hercegovina je na sastanku ministara finansija Darka Radunovića i Vjekoslava Bevande iskazala spremnost da podrži Crnu Goru da postane ravnopravna ostalim državama nastalim od Jugoslavije u pregovorima o sukcesiji.

Ljudska prava i prava etničkih grupa

Na sastanku ministra za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmeda Zenke i ministrice za ljudska prava prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac dogovorena je saradnja u vezi sa osobama koje se vode kao nestale. Takođe je bilo riječi o pravima različitih nacionalnih zajednica, ravnopravnosti polova kao i o drugim pitanjima u vezi sa poštovanjem međunarodnih dokumenata koja se tiču ljudskih prava.

Sagovornici su se saglasili da zajednička platforma koja je usvojena na prošlogodišnjoj regionalnoj konferenciji u Budvi na temu unapređenja rodne ravnopravnosti u državama Zapadnog Balkana i Turskoj podrazumijeva ne samo unapređenje i razmjenu informacija i iskustava između svih institucionalnih mehanizama u vezi sa integrisanošću politike rodne ravnopravnosti već i doslovno sprovođenje Istanbulske konvencije. Buduća konkretna saradnja

Na zvaničnim sastancima je iskazana spremnost da dvije strane u neposrednoj budućnosti potpišu niz akata koji bi unaprijedili saradnju i otklonili neke od prepreka. Tokom posjete upućen je poziv predsjedniku Vlade Crne Gore da posjeti Bosnu i Hercegovinu. Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvzidić je saopštio da je njegova zemlja u cilju još bolje saradnje spremna i na zajedničku sjednicu Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore.

Zvizdić i Brajović: Dvije države bez otvorenih pitanja

Crna Gora i Bosna i Hercegovina (BiH) nemaju otvorenih pitanja, što je dodatan stimulans za nadogradnju i nastavak bliske saradnje u realizaciji projekata od zajedničkog interesa, ocijenili su zvaničnici dvije države.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović primio je danas u Podgorici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića.

Kako je saopšteno iz Skupštine, tokom susreta razmijenjena su mišljenja o procesu evropskih i evroatlanskih integracija Crne Gore i BiH, situaciji u regionu, kao i daljem unaprijeđenju parlamentarne saradnje.

Brajović je rekao da posjeta Zvizdića, predstavlja još jednu potvrdu odličnih odnosa i intenzivnog političkog dijaloga koji dvije države u kontinuitetu razvijaju i da Crna Gora pruža punu podršku BiH u ostvarenju njenih strateških ciljeva.

"Obostrano je konstatovano da istorijska upućenost, posvećenost regionu, njegovoj stabilnosti i napretku obavezuju na stalnu saradnju i komunikaciju. Države nemaju otvorenih pitanja, što je dodatan stimulans za nadgradnju i nastavak bliske saradnje u realizaciji projekata od zajedničkog interesa, istakli su sagovornici", kaže se u saopštenju.

Zvizdić je čestitao na svim uspjesima koje je Crna Gora postigla na putu evro-atlanstkih integracija i izrazio uvjerenje da će i parlamentarna saradnja biti značajno unaprijeđena.

On je ukazao da je u toku formiranje grupe prijateljstva sa Parlamentom BiH, što će u velikoj mjeri doprinijeti intezivnijoj komunikaciji institucija i njihovih ekspertskih timova.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Skupštine Crne Gore, Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu, kao i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Andrija Nikolić i predsjednik Odbora za evropske integracije, Adrijan Vuksanović.

Galerija

Bonus video: