Dug raste iznad 70 odsto do 2018. godine

Dodaju da uprkos velikoj investicionoj aktivnosti, otvaranje novih radnih mjesta ostaje skromno. Osim toga, rast zaposlenosti tokom 2016. godine je anuliran zbog broja žena koje napuštaju tržište rada kako bi dobile naknadu, zahvaljujući novom zakonu za majke troje ili više djece
14 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2017. 07:15h

Značajne potrebe za finansiranjem, uglavnom iz stranih izvora, podići će javni dug Crne Gore iznad 70 odsto BDP-a do 2018. godine, ocijenila je Evropska komisija.

Prema posljednjim projekcijama Ministarstva finansija, javni dug na kraju 2016. godine iznosi 2,48 milijardi eura ili 66,6 odsto BDP-a.

“Iako neće biti potrebe za refinansiranjem euroobveznica u 2017. ili 2018, rizik refinansiranja će se intenzivirati 2019. godine, kada dospijevaju obveznice u vrijednosti oko sedam odsto BDP-a”, navodi se u novim zimskim prognozama EK.

U novim prognozama, EK je povećala procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,7 odsto, u odnosu na 3,4 odsto iz jesenjih prognoza. Procjena rasta za narednu godinu je ista kao i u jesenjim prognozama 3,1 odsto.

U EK su ocijenili da bi moguće povećanje minimalne zarade (sa sadašnjih 30 odsto prosječne plate na 60 odsto) negativno uticalo na zapošljavanje, kao i na konkurentnost, a time i na ukupan rast.

Podsjećaju da investicije ostaju glavni pokretač rasta.

“Međutim, sve ove investicije takođe predstavljaju visoku uvoznu komponentu, pogoršavajući već visok nivo uvoza i veliki deficit”, upozorili su iz EK.

Dodaju da uprkos velikoj investicionoj aktivnosti, otvaranje novih radnih mjesta ostaje skromno. Osim toga, rast zaposlenosti tokom 2016. godine je anuliran zbog broja žena koje napuštaju tržište rada kako bi dobile naknadu, zahvaljujući novom zakonu za majke troje ili više djece.

Nakon što statistički učinak ovog zakona izblijedi u 2017, EK projektuje godišnje stope rasta zaposlenosti između dva i tri odsto, slično kao u prethodnim godinama.

Odlaganja javnih radova i neka poboljšanja u prikupljanju prihoda rezultiralo je značajnim smanjenjem budžetskog deficita u 2016.

“Međutim, od 2017. godine, deficit će porasti na oko šest odsto BDP-a, nakon nastavka finansiranja autoputa”, kažu u EK.

U Izvještaju je navedeno da bi se u ovoj godini moglo vidjeti spajanje ili kupovina nekoliko domaćih banaka, što će donijeti neke konsolidacije na malom crnogorskom tržištu i dalju utakmicu za udio na tržištu.

“U međuvremenu, razduživanje finansijskog sektora koje je u toku ometa rast kredita, osim za domaćinstva i strane kompanije”, navodi se u izvještaju EK.

Za ovu godinu EK prognozira Crnoj Gori inflaciju od 1,4 odsto, a za narednu 2,1 odsto.

Bonus video: