Marković nezadovoljniji administracijom i vladavinom prava od privrednika

Marković je kazao da je usporenost u rješavanju biznis barijera, koji su investitori primjetili u posljednje dvije godine, uzrokovana krizi u odnosima Vlade i Skupštine u tom periodu
115 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2017. 18:19h

Siva ekonomija, nedovoljna vladavina prava, nejednak tretman za sve privrednike, neuređeno tržište rada, nepredvidiv poslovni ambijent u oblasti oporezivanja, nedovoljna efikasnost javne administracije, loša saobraćajna infrastruktura,... su glavni problemi u poslovanju prema mišljenju članica Američke privredne komore u Crnoj Gori koji su danas predstavljeni u Izvještaju o poslovnom ambijentu za 2016. godinu.

Ti problemi se već godinama nalaze među glavnim biznis barijerama, a opšta ocjena investitora, prema ovom istraživanju, je da je situacija ostala ista u protekle dvije godine. Da je situacija ista smatra 51 odsto anketiranih, da je bilo poboljšanja 33 odsto a pogoršanje u poslovanju vidi 15 odsto anketiranih privrednika.

Na trajanje sudskih postupaka žali se čak 86 odsto privrednika, dok je prije dvije godine taj procenat bio 79. Da postoji nejednaka primjena zakona smatra 64 odsto, dok je prije dvije godine to mišljenje imalo 61 odsto anketiranih. Da je situacija sa sivom ekonomijom loša ili veoma loša smatra 84 odsto anketiranih, dok je prije dvije godine taj procenat bio 79 odsto.

Predsjednica Komore Katarina Bulatović predstavila je danas istraživanje na svečanoj sjednici kojoj je prisustvovao i premijer Duško Marković koji je odgovarao i na njena pitanja.

Marković je kazao da je usporenost u rješavanju biznis barijera, koji su investitori primjetili u posljednje dvije godine, uzrokovana krizi u odnosima Vlade i Skupštine u tom periodu. On je naveo da je u tom periodu postojala drugačija većina u Skupštini koja je odbacivala ili mjenjala zakone koje je predlagala Vlada, a sama bez analiza usvajala zakone koji su nanijeli veliku štetu javnim finansijama, navodeći primjer zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

"Sada postoji politička stabilnost i izmjene zakona će biti ubrzane", kazao je Marković.

U vezi žalbi za sporost u dobijanju građevinskih dozvola i pojavu imovinskih problema na lokacijama gdje je planirana gradnja turističkih ili drugih privrednih objekata, premijer je kazao da će do kraja marta biti urađeni zakoni o prostornom planiranju i o ekspropijaciji koji će rješiti veliki broj tih problema.

"Ovim zakonom će biti ubrzana ekspropijacija. Mislim da je za određivanje javnog interesa dovoljno to što je za neko područje usvojen urbanistički ili prostorni plan, i da je bezpotrebno donositi nove odluke da bi se proglasio javni interes u izgradnji objekata koji su već predviđeni planom", kazao je Marković.

On je kao primjer naveo da je Vlada od jednog investitora tražila da se izjasni zašto kasni sa investicijom, a da im je on odgovorio da na rješenje o parcelizaciji svoje lokacije čeka već 22 mjeseca.

"Pitao sam taj lokalni katastar zašto kasne za tim rješenjem. Nakon dva sata to rješenje je bilo na mom stolu. Pitanje za sve nas u državnom i lokalnom javnom sektoru je zašto se na nešto čekalo 22 mjeseca a moglo je da bude završeno za dva sata. Takve stvari se ne smiju dešavati", kazao je Marković.

Na pitanja o neuređenosti tržišta rada i zastarjelosti propisa iz oblasti rada i zapošljavanja, Marković je odgovorio da se na zakon o radu žale svi i Vlada, poslodavci i sindikati, ali svak iz svoje perspektive.

"Zbog toga je sigurno da je taj zakon loš, zbog čega su i formirane radnje grupe za izradu novog zakona. Očekujem da će novi zakon biti usvojen do kraja godine", kazao je Marković.

Na temu neefikasne javne administracije i vladavine prava, premijer je kazao da je nezadovoljniji nego investitori. On je naveo da postoji loša praksa i tromost administracije, kao i nesposobnost i nespremnost da se primjenljuje sudska praksa.

"Državna i lokalna javna administracija moraju svaki dan biti na usluzi investitorima. Ako to neko neće da radi radiće neko drugi", poručio je Marković. Obećao je da će poreska politika ubuduće biti predvidljiva, kao i da budžetske probleme neće rješavati novim povećanjem poreza. Izrazio je spremnost da se analizira način i oblik obračunavanja poreza i doprinosa na zarade, kao i da su pokrenuli izmjenu zakona o privrednim društvima.

Na temu loših saobraćajnih veza, Marković je kazao da su prioriteti gradnja autoputa, kao i rekonstrukcija željezničke pruge Bar-Beograd o čemu je nedavno razgovao sa predsjednikom Vlade Srbije. On je priznao da postoje kašnjena u izgradnji autoputa, kao i da se timovi koji se bave nadzorom, kontrolom i izdavanjem dozvola sastaju na dnevnom nivou, i da se ubrzaje cijeli postupak.

"Na ovom poslu nema više rada iz kabineta i sastančenja preko mejla. Ako treba i ja ću poći na gradilište ali će se projekat završiti u roku", kazao je Marković.

Ambasadorka SAD-a Margaret En Uehara kazala je da postoji interesovanje novih američkih investitora za ulaganje u Crnu Goru, kao i da je riječ o projektima od 300 miliona eura. Ona je predložila Vladi i Komori da zajedno rade na pobojšanju poslovnog ambijenta. Od Vlade očekuje konkretne rezultate u borbi protiv korupcije, sive ekonomije i biznis barijera.

Prema izvještaju Američke komore najgori uslovi za poslavenje u Crnoj Gori postoje u oblasti medija gdje je poslovni ambijent ocjenjen sa trojkom od mogućih ocjena od 1 do 10. Zatim slijedi građevinarstvo gdje je prosječna ocjena 4,7, pa komunikacije 4,8, IT sektor 5,... Najbolji uslovi postoje kod energetike i špedicije/distribucije, koje su ocjenjene sa sedmicom.

Galerija

Bonus video: