Biskupija Kotor: Jadran Perast je uzurpirao našu imovinu

Todorovićeva je navela da su zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, brojne nekretnine Jadrana uzurpirane, zbog čega su vodili desetine sporova protiv Opštine, Katoličke crkve i pojedinaca
191 pregleda 1 komentar(a)
Perast, Foto: Arhiva "Vijesti"
Perast, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.02.2017. 19:14h

Ovlašćeni punomoćnik Katoličke crkve - Biskupskog ordinarijata Kotor i Župe Perast, advokatica Jovanka Pasković reagovala je na izjavu izvršne direktorke Jadran Perasta Mare Todorović u tekstu pod naslovom “Hotel niče nakon decenije čekanja” koji je objavljen 1. februara u “Vijestima”.

Todorovićeva je navela da su zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, brojne nekretnine Jadrana uzurpirane, zbog čega su vodili desetine sporova protiv Opštine, Katoličke crkve i pojedinaca.

“Tumačeći navedenu rečenicu, proizilazi da je Katolička crkva uzurpirala nekretnine koje su vlasništvo Jadran Perasta. Takva tvrdnja baca ljagu na Katoličku crkvu, Biskupski ordinarijat Kotor i Župu Perast”, navela je Pasković. Dodaje da je Katolička crkva, radi zaštite imovinskih prava po starom katastarskom operatu, protiv Jadran Perasta pokrenula dva postupka pred Osnovnim sudom u Kotoru. Jedan postupak je u fazi pripreme ulaganja vanrednog pravnog lijeka - revizije, a za drugi se čeka zakazivanje ročišta u prvostepenom postupku.

“Postupak za zaštitu imovinsko-pravnih interesa ne pokreće uzurpator, već onaj kome je imovina uzurpirana i bez ikakvog pravnog osnova upisana na drugo pravno ili fizičko lice. U ovom slučaju je to Katolička crkva kojoj je više desetina objekata nacionalizovano tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, kojoj je desetine hiljada kvadrata zemljišta oduzeto bez ikakve naknade, kojoj su zgrade koje su služile za obavljanje službe, školovanje, oduzete, devastirane ili predate na korišćenje drugima, kojoj je za vreme izlaganja podataka po novom katastarskom operatu više desetina hiljada kvadrata zemljišta upisano bez ikakvog pravnog osnova na državu, opštine, fizička i pravna lica”, kazala je Paskovićeva.

Objašnjava da je Jadran Perast od 1959. godine sa Katoličkom crkvom bio u zakupnom odnosu, koji je produžen 1991. godine i to na više nekretnina u vlasništvi crkava Sv. Marko i Sv. Nikola u Perastu koje je Pasković nabrojala.

Pasković tvrdi da su te nekretnine po novom katastarskom operatu upisane na državu kao vlasnika i Jadran Perast kao korisnika, bez pravnog osnova i Katolička crkva je pokrenula postupak utvrđenja prava svojine. “Jasno je da Katolička crkva nije uzurpirala imovinu Jadran Perasta i da je Jadran pokrenuo postupak radi zaštite svojih interesa protiv Katoličke crkve, kao uzurpatora”, zaključila je Paskovićeva koja je uz reagovanje dostavila ugovor o zakupu i aneks, kao i dokaze o vlasništvu po starom katastarskom operatu.

Bonus video: