A2A ostaje još šest mjeseci?

U slučaju dogovora, Italijani dobijaju dividendu i novac od akcija Rudnika
3 komentar(a)
Valerio Kamerano, Foto: E-gazette
Valerio Kamerano, Foto: E-gazette
Ažurirano: 10.02.2017. 06:53h

Vlada i italijanska kompanija A2A blizu su dogovora o produženju ugovora o saradnji u Elektroprivredi (EPCG) za šest mjeseci, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama, Italijani su zadovoljni pregovorima sa novom Vladom jer će dobiti pravo upravljanja EPCG još šest mjeseci i što je za njih najvažnije, dobiće dio dividende od 40 miliona eura (Italijanima pripada 20 miliona). Izvori “Vijesti” navode da su, osim toga, Italijani dobili i garancije da će njihov udio u Rudniku uglja Pljevlja biti otkupljen po cijeni koju su ponudili (šest eura po akciji). A2A je 2009. akcije Rudnika platila po 9,5 eura.

Da su ovo uslovi Italijana, potvrdio je nedavno izvršni direktor A2A Valerio Kamerano u intervjuu Rojtersu. On je saopštio da ako sve stavke o kojima su razgovarali sa novom Vladom (problemi sa investicijama, dividendom i upravljanjem EPCG) ne budu u potpunosti riješene moraće preispitati njihovo prisustvo na crnogorskom tržištu.

EPCG nije još isplatio akcionarima 35 miliona eura dividende za 2014. jer Komisija za hartije od vrijednosti nije dala saglasnost na smanjenje kapitala. Zbog toga je EPCG pokrenuo tužbu pred Upravnim sudom protiv Komisije.

Od 35 miliona eura, Vlada bi prema broju akcija dobila 19,9 miliona, a A2A 14,6 miliona eura.

Dobit za 2015. od oko deset miliona eura preusmjerena je u neraspoređenu do dobijanja saglasnosti KHOV.

Iz Vlade su “Vijestima” rekli da su pregovori sa A2A u toku.

“Kada budu konkretizovani biće upućeni Vladi, a nakon toga i Skupštini na razmatranje, tako da će javnost biti upoznata sa rezultatima razgovora kada budu definisani svi parametri, što trenutno nije slučaj”, kazali su iz Vlade. A2A bi u slučaju dogovora, nakon isteka produženog ugovora imala mogućnost da izađe iz EPCG za mnogo više od 250 miliona eura, koliko iznosi put opcija koju je dogovorio raniji Vladin pregovarački tim na koji su se Italijani žalili bivšem premijeru Milu Đukanoviću.

Stručnjaci i opozicija upozorili su da bi kupovina akcija Rudnika dovela u pitanje finansijsku potentnost EPCG i mogućnost učešća u finansiranju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja.

Iz Elektroprivrede su već upozorili da će zbog smanjenja osnovne cijene struje i ukidanja naknade snabdjevaču izgubiti oko deset miliona eura, što bi moglo uticati i na obezbjeđivanje njenog dijela novca za izgradnju drugog bloka.

Bonus video: