ZAHTJEVAJU SASTANAK SA MINISTROM FINANSIJA

Taksisti hoće da se dogovore o plaćanju duga

Zakon o reprogramu poreskih potraživanja predviđa reprogram duga za posljednjih deset godina, sa ranijim potraživanjima Fonda PIO
89 pregleda 0 komentar(a)
taksi, taksisti, Podgorica, Foto: Boris Pejović
taksi, taksisti, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.02.2019. 23:52h

Taksisti , njih 1,5 hiljada koji rade kao samostalni preduzetnici, tražili su hitan sastanak sa ministrom finansija Darkom Radunovićem kako bi se usaglasili u vezi sa predloženim modelom reprograma poreskih obaveza.

Na konferenciji za novinare u sjedištu Unije slobodnih sindikata, predstavnici taksi udruženja saopštili su da su spremni da plate zaostale obaveze za posljednjih pet godina, jer u ovom trenutku samo to mogu platiti, a da će od ministra tražiti da se “zamrznu” obaveze za još pet godina.

Zakon o reprogramu poreskih potraživanja predviđa reprogram duga za posljednjih deset godina, sa ranijim potraživanjima Fonda PIO.

“S obzirom na materijalnu situaciju 1,5 hiljada samostalnih taksista preduzetnika, nudimo konkretan predlog izmirenja poreskih dugovanja, a to je uplata poreza i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za posljednjih pet godina, zamrzavanje obaveza za PIO preko pet godina uz mogućnost da taksi preduzetnici koji žele da uplate, to i učine, kao i plaćanje na 60 mjesečnih rata uz učešće od deset odsto i otpis postojeće kamate”, naveo je predsjednik Udruženja taksista Podgorica Vesko Bijelić.

Poreska uprava prema riječima predstavnika taksi udruženja, procijenila je da njihove ukupne obaveze za 10 godina iznose oko 30 miliona eura.

“Tražimo samo da se omoguće legalni uslovi za rad, jer u suprotnom džabe prihvatamo ovaj predloženi model”, dodao je predstavnik Udruženja taksista primorskih gradova, Borislav Pavlović.

Bijelić je istakao da sem obaveza prema državi sami plaćaju troškove redovnih ljekarski pregleda, polugodišnju registraciju vozila i njihovo održavanje, što u privrednim društvima nije slučaj.

On je istakao da im je u interesu da budu uvedeni u legalne tokove, zbog čega mole da se njihove trenutne mogućnosti sagledaju i da im država izađe u susret.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, napomenuo je da Zakon o poreskoj administraciji predviđa da poreski dug zastarijeva poslije pet godina, tako da je u njihovom interesu da ga uplate, jer doprinosi za PIO ne zastarijevaju.

Do 15. februara dužnici treba da prijave svoje obaveze Poreskoj upravi, zbog čega se taksistima žuri da što prije razgovaraju sa ministrom finansija.

Bijelić očekuje da će država konačno stati na kraj nelojalnoj konkurenciji (tzv. divljim taksistima) na ulicama jer se, kako tvrdi, samo u glavnom gradu ovim poslom bave vozači 400 do 600 vozila, bez licence.

Preporučujemo za Vas