Povjerioci "Radoja Dakića" će ponovo tražiti izuzeće Jovanića

Podnijeće inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o stečaju
6 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Milan Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.02.2017. 15:15h

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca „Radoja Dakića“ Milan Vukčević najavio je da će se obratiti Vrhovnom i Ustavnom sudu, nakon što je prošle sedmice Apelacioni sud odbio žalbu na rješenje o pokretanju stečaja nad bivšom fabrikom mašina.

Oko 1.800 bivših radnika „Radoje Dakića“, danas povjerilaca, više od deceniju po pravosnažnoj sudskoj presudi nijesu mogli naplatiti 77 mjesečnih zarada. Nakon pokretanja stečaja u decembru 2016, postoji opasnost da polovina njih iz stečajne mase ne naplate potraživanja.

„Tražićemo ponovo izuzeće sudije Privrednog suda Blaža Jovanovića jer za to ima elemenata nakon što smo pročitali njegovo izjašnjenje dato Apelacionom sudu. Javno ga pitamo da li rješenje o pokretanju stečaja kod 'Radoje Dakića' dovodi u pitanje poravnanje pred Osnovnim sudom P1785/2011 koje je potpisao isti sudija Jovanić“, naveo je Vukčević.

On je istakao da od Vrhovnog suda očekuju da obezbijedi jednaku primjenu zakona kod svih sudova.

„Pokrenućemo inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i saglasnosti Zakona o stečaju sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima“, dodao je Vukčević.

On napominje da problem radnika ovog preduzeća nije nov, nego je država odlagala njegovo rješavanje punih 11 godina.

„Svaka pravna država trebalo bi da svetinjom smatra sudske presude. Od 2006. do prije samo dva mjeseca bili smo pravosnažni i izvršni povjerioci, a sada smo u statusu stečajnih povjerilaca. Otvaranjem stečajnog postupka obesmišljava se i opovrgava originalna sudska odluka čije je dugogodišnje neizvršavanje predmet međunarodne arbitraže kod Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, od 2010. godine“, istakao je Vukčević.

On dodaje da se nameće pitanje zašto država nije pokrenula stečajni postupak prije 11 godina, preko Ministarstva finansija i Poreske uprave kao što su to uradili nedavno, već je dozvolila da se „Radoje Dakić“ devastira i pljačka u višemilionskim iznosima.

Bonus video: