Simović: Nikšić prepoznat ne samo po čeliku i pivu već i po proširenju ekonomske aktivnosti

Prema njegovim riječima raduju nove inicijative i značajne šanse u sektoru ljekobilja, a uskoro, kako je kazao, doći će do sastanka sa partnerima iz Kine, koji je pokrenut u sklopu inicijative "16 plus"
142 pregleda 10 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Svetlana Mandić
Milutin Simović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.02.2017. 16:26h

Tokom radne posjete Nikšiću potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović kazao je da je grad pod Trebjesom prepoznat po proširenju svoje ekonomske aktivnosti, a da su projekti poput IPARD like 2.2, čija prezentacija je bila u Tehnopolisu, velika šansa za poljoprivredne proizvođače.

"Već sada možemo kazati da je Nikšić prepoznat, ne samo tradicionalno kao grad čelika i piva, već i po proširenju svoje ekonomske aktivnosti", kazao je Simović.

Projekti IPARD like 2.2 odnose se isključivo na preradu, a prerađivači koji ispune tražene uslove moći će da konkurišu za planirane investicije u iznosu od 15 hiljada do 250 hiljada, eura.

"Mislim da smo na dobrom putu da i u narednom periodu možemo kazati da nije teško dobiti ta nepovratna sredstva, samo je bitno da se ispoštuje procedura", kazao je Simović.

Prema njegovim riječima raduju nove inicijative i značajne šanse u sektoru ljekobilja, a uskoro, kako je kazao, doći će do sastanka sa partnerima iz Kine, koji je pokrenut u sklopu inicijative “16 plus”.

Pohvalio je rad Tehnopolisa koji je, kako je kazao, već opravdao svoje postojanje.

"Pod njegovim krovom počinje značajnije i važnije udruživanje poljoprivrednih proizvođača i formiranje pojedinih klastera iz pojedinih segmenata poljoprivredne proizvodnje", kazao je ministar poljoprivrede.

Od ove godine počinje i novi projekat Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) koji nudi aranžman od 4,2 miliona eura povoljne kreditne podrške i još 1,2 miliona granta uz taj projekat.

Simović je istakao da je ovogodišnji agrobudžet povećan za 40 odsto i iznosi oko 31,5 miliona eura.

"Postoji određeni dio sredstava iz nacionalnog budžeta sa kojima se udružuju sredstva iz evropskih fondova koje Crna Gora uveliko koristi. Ove godine smo uveli premiju za podršku prerade mlijeka na porodičnim gazdinstvima pod uslovom da su ti proizvođači registrovani, poštuju šeme kvaliteta i predaju mlijeko na kontrolu kvaliteta", kazao je Simović.

Taj veći iznos sredstava, prema njegovim riječima, dosta će značiti i za Nikšić jer ima još dosta kilometara puteva koje treba urediti, dosta seoskih vodovoda koje treba dodatno napraviti, dosta akumulaciju koje treba izgraditi.

"Sve treba da bude domaćinski, kako je i rađeno na prostoru ove Opštine i siguran sam da treba još malo da sredimo tu našu zajedničku kuću. Bilo da je ta kuća na nivou Opštine, pojedinih institucija ili ministarstva, jer zbir svih tih dobrih inicijativa može dati zajednički rezultat koji je od interesa za sve građane", kazao je Simović.

Tokom radne posjete susreo se i sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem.

Upitan da li posjeta gradu pod Trebjesom ima veze sa predstojećim lokalnim izborima koji treba da se održe 12.marta Simović je kazao da posjeta ima veze samo sa potrebom da se razgovara sa prerađivačima, sa presjendikom opštine.

"Danas smo prisutni jednako u Nikšiću, kao i juuče na Cetinju, sjutra vjerovatno na sjeveru i to je smisao i motiv ove posjete. Ragovarati, dogovarati, prezentirati ono što je urađeno i ono što su namjere za naredni period, tako da kažem potpuno otvoreno i jasno to je smisao današnje i svih budućih posjeta - stvoriti nešto novo i nešto dobro", poručio je Simović.

Bonus video: