Goldstin: U CG je došlo do dramatičnog rasta javnog duga i deficita

SB smatra da su najhitniji prioriteti za Crnu Goru fiskalna i finansijska održivost, stimulisanje razvoja privatnog sektora i otvaranje radnih mjesta, kao i pitanje ekološke održivosti
52 pregleda 24 komentar(a)
Elen Goldstin, Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Elen Goldstin, Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.02.2017. 18:34h

Da bi uspjela da održi stope rasta od tri do pet odsto i da otvara nova radna mjesta na srednj i dugi rok Crna Gora mora da se pozabavi pitanjem deficita i javnog duga.

To je kazala danas direktorka Svjetske banke (SB) za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin na zajedničkoj konfereniji za novinare crnogorskim sa premijerom Duškom Markovićem.

"U proteklim godinama je došlo do dramatičnog rasta javnog duga i deficita. Javni dug i garnacije su sada bliži 80 odsto BDP -a. Zadovoljna sam posvećenošću Vlade da se uhvati u koštac sa tim problemom", kazala je Goldstin .

SB smatra da su najhitniji prioriteti za Crnu Goru fiskalna i finansijska održivost, stimulisanje razvoja privatnog sektora i otvaranje radnih mjesta, kao i pitanje ekološke održivosti.

"Od navedena tri prioriteta fisklana održivost je najvažnija. Mjere koje je Vlada predvidjela u ovogodišnji budžet zaslužuju pohvale. SB je spremna na saradnj u u naredna dva mjeseca kako bi se utvrdili svi koraci koji se trebaju preduzeti u ovoj i naredne tri godine da bi se omogućila neometana obnova fiskalne održivosti. To će omogućiti da Crna Gora postigne veće stope rasta bez usporavanja", rekla je Goldstin.

Ona je objasnila da je SB procijenila da mjere fisklane konslodacije treba da budu dva do tri odsto godišnje u naredne tri godine.

"To je izazov i nešto što je urgentne prirode kako bi se povratilo povjerenje u finansijska tržišta i omogućilo produženje roka ispunjavanja vaših finansijskih obaveza", rekla je Goldstin.

Ona je dodala da je SB pripremila analizu javnih finasija koja će biti uskoro dostupna i koja sadrži niz mjera da bi se ostvarila fisklana konsolidacija.

Očekuje da se sa Vladom usaglase i u pogledu trogodisnjeg plana fisklane konsolidacije koji je osnova za finanansijsku podršku Svjetske banke koja će naredne sedmice poslati tim koji će razgovarati o uspostavljanju srednjeročnog fisklanog plana.

Marković je kazao da će Vlada voditi ekonomsku politku kombinacijom mjera na jačanje makroekonomske stabilnosti i unapređenje konkurentnosti ekonomije, a sve to u cilju da bi se postigao održiv ekonomski rast.

"Prvi korak je napravljen u decembru sa predlogom mjera konsolidacije. Te mjere imaju za cilj da se tekuća potrošnja finansira iz izvornih prihoda budžeta i da se budžetsk ideficit sa 6,1 odsto u ovoj smanji na 3,8 odsto u 2019. godini, nakon čega se očekuje suficit" kazao je Marković.

On je dodao da će Vlada intenzivirati aktivnosti na podršci privatnom sektoru, te da očekuju dalju podršku SB.

Podsjetio je da je Crna Gora do danas dobila 454 miliona eura kreditne podrške od SB.

Bonus video: