Nagradili ideju za organsko đubrivo

Organizacija iz Pljevalja dobila je 3.500 eura da realizuje projekat proizvodnje organskog ovčijeg đubriva
131 pregleda 0 komentar(a)
ovce, Foto: IPER
ovce, Foto: IPER
Ažurirano: 01.02.2017. 17:11h

Ideja NVO „Da zaživi selo" iz Pljevalja, čiji je cilj jačanje seoskih domaćinstava kroz samozapošljavanje i promociju održive poljoprivrede, osvojila je prvo mjesto i najveći broj glasova na regionalnom takmičenje u socijalnim inovacijama - SIC Impact.

NVO "Da zaživi selo" dobiće bespovratno 3.500 eura za realizaciju ideje, odnosno prodaju organskog (ovčijeg) đubriva.

Stajsko đubrivo je među osnovnim preduslovima za organsku proizvodnju

Takmičenje u socijalnim inovacijama u okviru projekta Smart Start, organizovao je Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER). Cilj projekta je, kako su kazali iz IPER-a, da pruži podršku u stvaranju povoljnog okruženja za socijalno preduzetništvo organizacija civilnog društva i unaprijedi njihovu održivost, finansijsku sposobnost i društveni uticaj.

Projekat je regionalnog tipa pa se takmičenje uporedo organizovalo u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Turskoj.

Poziv za podnošenje inovativnih ideja bio je otvoren mjesec, a na poziv su se mogle prijaviti organizacije civilnog društva, neformalne grupe u sklopu organizacija civilnog društva kao i inicijative i pojedinci sa ciljem rješavanja društvenih problema. Inovacije su se odnosile na obrazovanje i razvoj vještina, zapošljavanje i preduzetništvo, nova tehnološka otkrića, osmišljavanje novih pristupa i rješenja za društvene izazove današnjice.

Aplikacije su se podnosile na crnogorskom jeziku, direktno putem linka: www.smartstart4u.org

U toku otvorenog poziva, pristiglo je ukupno 20 aplikacija iz Crne Gore, od kojih je pet najinovativnijih ideja, ušlo u uži krug i on-lajn glasanje.

„Ovo je prvo takmičenje za socijalne inovacije koje smo organizovali u sklopu SMART START projekta sa ciljem pružanja podrške organizacijama civilnog društva. Sve pristigle ideje su zaista inovativne i zaključujemo da je vladalo veliko interesovanje. Kao prvoplasirana, NVO 'Da zaživi selo' dobiće bespovratna sredstva u iznosu od 3.500 eura za realizaciju ideje“, istakla je Biljana Sekulić iz Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj.

Izvršni direktor NVO „Da zaživi selo“ Mladen Zorić rekao je da se značaj ove inovativne ideje ogleda u tome što će se ekonomski osnažiti seosko gazdinstvo kroz prodaju organskog đubriva, u ovom slučaju ovčijeg, koje je lakše pakovati ali i distribuirati do kupaca.

„Ova ideja ima održivost sa aspekta potreba na tržištu, jer se sve više zainteresovanih ljudi za organsku proizvodnju, a upravo stajsko đubrivo je jedan od osnovnih preduslova za pokretanje same priče o organskoj proizvodnji. Potražnja za stajskim đubrivom se ne ogleda samo kroz organske proizvođače hrane, već i kroz potrebe seoskih domaćinstava koje uzgajaju voćnjake, vrtove i bašte, a ne posjeduju stočni fond već su prinuđeni da nabavljaju organsko đubrivo. Zbog značajno umanjenog stočnog fonda u ovom slučaju ovčijeg, ali i jako niske stope nataliteta ne seoskom području, upravo ovi faktori daju mogućnost seoskim gazdinstvima koje posjeduju ovce da realizuju ideju o pakovanju i prodaji ovčijeg đubriva", istakao je Zorić.

Bonus video: