RADNI DORUČAK

Vuković predstavnicima diplomatskog kora i stranim privrednicima: Da investitore dovedete u Podgoricu

Vuković je goste informisao i o mogućnostima izgradnje expo centra, šoping molova, akva parka, kao i više hotela u različitim djelovima grada, a pored toga, skrenuo im je pažnju i na zone u kojima su omogućene povoljnosti za ulagače – Industrijsku zonu A, Agro-industrijsku zona i Servisno-skladišnu zonu sa ranžirnom stanicom
51 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: Glavni grad
Ivan Vuković, Foto: Glavni grad
Ažurirano: 05.12.2018. 15:24h

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković danas je tokom radnog doručka predstavnicima diplomatskog kora i stranim privrednicima u Crnoj Gori predstavio planirane kapitalne projekte i investicione potencijale Glavnog grada, pozivajući ih da u domenu svojih nadležnosti pomognu njihovoj realizaciji, saopšteno je iz PG biroa.

"Tu smo da vam pružimo sve informacije kako biste skrenuli pažnju investitorima iz vaših zemalja i nadamo se, doveli neke od njih u Podgoricu", poručio je Vuković.

Iz PG biroa su kazali da je na današnjoj prezentaciji istaknuta ambicija da Glavni grad nastavi ubrzani razvoj koji je započet tokom mandata gradonačelnika Miomira Mugoše i nastavljen tokom mandata Slavoljuba Stijepovića.

"Od projekata čija realizacija predstoji, pored onog najvažnijeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, gradonačelnik Vuković je istakao i planirano obezbjeđivanje bulevarskih prilaza gradu sa svih strana, projekat pretvaranje biogasa sa deponije u električnu energiju i izgradnju solarne elektrane. U oblasti sporta planira se izgradnja istočne tribine Gradskog stadiona, izgradnja teniske akademije, rekonstrukcija Stadiona malih sportova, kao i izgradnja nacionalnog fudbalskog stadiona", naveli su iz PG biroa.

"Ovi projekti nisu važni samo za nas već imaju veliki značaj za cijelu državu", istakao je Vuković.

Navodeći da je jedan od najvećih izazova u Podgorici rješavanje problema javnog prevoza, Vuković je naveo da će se u tom dijelu ugledati na rješenja koja je već primijenio Beograd, pominjući mogućnost uvođenja električnih autobusa, dok će se kada je riječ o potrebi oživljavanja centra grada Podgorica koristiti primjerom Ljubljane koja je svoj centar otvorila za pješake i bicikliste.

Vuković je goste informisao i o mogućnostima izgradnje expo centra, šoping molova, akva parka, kao i više hotela u različitim djelovima grada, a pored toga, skrenuo im je pažnju i na zone u kojima su omogućene povoljnosti za ulagače – Industrijsku zonu A, Agro-industrijsku zona i Servisno-skladišnu zonu sa ranžirnom stanicom.

"Pokušavamo da privučemo investitore kroz različite modele kao što su privatno-javno partnerstvo, strane direktne investicije, i kroz novi ESCO metod koji će biti veoma značajan od sledeće godine", rekao je Vuković.

On se posebno osvrnuo na stalnu borbu sa problemom nezaposlenosti, navodeći da projekti kao što su biznis inkubator, Centar za kompetencije i drugi imaju za cilj da motivišu, prije svega mlade ljude, da pokreću svoj biznis umjesto da traže zaposlenje od države.

Vuković je poručio da očekuje podršku i za brojne društvene projekte koje Glavni grad inicira, posebno u obasti zaštite okoline, sporta i kulture.

"Nije potrebno puno da se naprave promjene koje će biti vidljive većini", zaključio je Vuković.