Poreska potvrdila da Vijesti izmiruju obaveze: Plaćamo više od ostalih zajedno

Kompanija Daily Press od 2011. godine platila je državi skoro koliko ostale tri sadašnje dnevne novine zajedno
318 pregleda 1 komentar(a)
Televizija Vijesti (Novine)
Televizija Vijesti (Novine)
Ažurirano: 28.01.2017. 07:42h

Televizija Vijesti i preduzeće Daily Press (osnivač lista „Vijesti“) izmiruju poreske obaveze prema rješenju o reprogramu koje je donijelo Ministarstvo finansija u septembru prošle godine i na današnji dan nemaju evidentiran novi dug, saopšteno je juče iz Poreske uprave (PU).

Prema podacima PU dostavljenim prošlog ljeta Odboru za ekonomiju ND “Vijesti” su od 2011. godine uplatile državi 6,32 miliona, Dan 4,78 miliona, Nova Pobjeda 1,1 milion, Dnevne novine 598,8 hiljada, nedjeljnik Monitor 333,72 hiljade, TV Vijesti 4,015 miliona, TV Pink M 2,59 miliona, TV Prva 1,62 miliona i TV Atlas 1, 25 miliona.

“Vijesti” su prije devet dana ponovile pitanje PU koliko su poreza i doprinosa na zarade zaposlenih od osnivanja obračunale sve medijske kompanije u Crnoj Gori pojedinačno (ND “Vijesti”, TV Vijesti, Nova Pobjeda, Dan, Pink M, Dnevne novine, Prva, Atlas i Monitor), ali odgovor nije stigao.

PU nije odgovorila ni na pitanje koliko su poreza i doprinosa na zarade od osnivanja uplatile sve medijske kompanije. Iste te informacije su tražene shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacija, 15. januara prošle godine, ali je PU odbila zahtjev “Vijesti” pozivajući se na Zakon o poreskoj administraciji kojim su ti podaci proglašeni tajnom.

Nakon toga, PU je te podatke poslanicima Odbora za ekonomiju dostavila u julu prošle godine kada je izvještaj PU pokazao da je kompanija Daily Press od 2011. godine platila državi skoro koliko ostale tri sadašnje dnevne novine zajedno. TV Vijesti je u ovom periodu platila dažbina u vrijednosti četiri miliona eura, ili koliko TV Pink M i TV Prva zajedno.

Podaci poslanicima su dostavljeni na njihov zahtjev, kada se na sjednici Odbora od 20. juna 2016. godine rasprava o nestalih 500 miliona eura dugova na pritisak poslanika vladajuće koalicije pretvorila u raspravu o tome kako ND “Vijesti” duguju 380 hiljada eura, a TV Vijesti 211 hiljada.

Uprave TV Vijesti i Daily pressa mjesecima traže od PU da bude ažurna prema njihovim zahtjevima, makar onom brzinom kojom odgovaraju Pinku ili Dnevnim novinama, i da sprovede ozbiljnu kontrolu u svim medijima te odgovori kako je u posljednjih pet ili 10 godina jedna novina, u ovom slučaju "Vijesti", plaćala budžetu 5 ili 10 puta više nego druga (primjera radi Dnevne novine) ili kako je jedna TV, odnosno TV Vijesti plaćala budžetu 2, 3 ili 5 puta više nego druga (primjera radi Pink ili Prva).

Poruka je da kada PU istraži taj „fenomen“ i saopšti rezultate istrage te obezbijedi da se to ne ponavlja, a oni koji se nađu u krivičnom djelu procesuiraju, tada moći da se govori o fer uslovima i o ravnopravnom tretmanu države prema svim medijima.

Poreska davanja svih medija pod brendom Vijesti, prema zvaničnim podacima PU, za posljednjih pet godina su veća nego davanja svih privatnih medija zajedno.

Za skoro četiri godine objavljeno je 697 priloga na spin TV-u Pink o virtuelnoj „medijskoj mafiji“ da bi se prikrila ona stvarna, koja šteti državnom budžetu jer ne uplaćuje poreze i doprinose na stvarne zarade zaposlenih.

Da se ne bi prikazivalo koliki teret stvarno ko podnosi, odnosno koliko svaki medij pojedinačno ima godišnjih poreskih obaveza, što otvara pitanje utaje poreza u medijima koji se opsjednuto bave onima što redovno plaćaju zakonske obaveze, manipulišu podacima o kašnjenju plaćanja. Vijesti, prema zvaničnom saopštenju PU, na vrijeme izmiruju stvarne poreske obaveze prema reprogramu, poštujući sve zakonske obaveze.

Vijesti su kada se porede sa svima, a posebno sa Pinkom i DN, u debeloj preplati po pitanju davanja budžetu, kada bi svoje poslovanje svela na protivzakoniti put, koji koriste mnogi godinama, a neki još praktikuju.

Iz PU su kazali da obaveze prema rješenju o reprogramu redovno izmiruju i Monitor, Pink M i Antena M i takođe nemaju novi dug.

„Kod svih poreskih obveznika evidentno je manje ili više kašnjenje u prijavljivanju i plaćanju poreskih obaveza“, navedeno je u saopštenju PU.

Dodaje se da su posljednji IOPPD obrazac (izvještaj o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima) TV Vijesti podnijele za jul 2016. godine, Daily Press za oktobar 2016. godine, Monitor za novembar 2016. godine, Pink M za novembar 2016. godine, a Antena M za oktobar 2016. godine.

„Kod poreskih obveznika medijskih kuća u postupku inspekcijskog nadzora biće utvrđeno da li je od posljednjeg predatog IOPPD obrasca došlo do isplate neto zarada, ne ispunjavajući pri tom obavezu prijavljivanja i plaćanja poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih. Inspekcijski nadzor kod obveznika TV Vijesti već je u toku”, kazali su iz PU.

Naglašavaju da PU preduzima mjere za obezbjeđenje potraživanja prema svim medijima u Crnoj Gori.

“Tako je kod poreskog obveznika Daily Press mjera prinudne naplate blokadom žiro-računa preduzeta 18. januara ove godine na iznos od 23.157,58 eura po osnovu obaveza za PDV, koji je na taj način i naplaćen”, navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju poreski obveznik RTV Atlas, imajući u vidu da ovaj poreski obveznik ne poštuje obaveze po rješenju reprogramu, PU je u više navrata preduzimala mjere prinudne naplate, uključujući zaključak o prinudnoj naplati od 8. novembra prošle godine na iznos 70.224,16 eura i zaključak o prinudnoj naplati broj 03/8-2-436 od 24. januara ove godine na iznos 8.209,28 eura.

Bonus video: