Pregovori o EPCG traju, kriju detalje

Izvršni direktor A2A Valerio Kamerano saopštio da ako sve stavke (problemi sa investicijama, dividendom i upravljanjem EPCG ) o kojima su razgovarali sa novom Vladom ne budu u potpunosti riješene moraće preispitati njihovo prisustvo na crnogorskom tržištu
5 komentar(a)
Dragica Sekulić, Foto: Svetlana Mandić
Dragica Sekulić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.01.2017. 20:55h

Namjera Vlade je da, uz uslov da se pronađe zajednički interes, nastavi saradnju sa italijanskom kompanijom A2A u Elektroprivredi ( EPCG ), saopštili su “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je krajem prošle sedmice rekla da se nada da će se nastaviti partnerstvo sa A2A, ali su iz italijanske kompanije sjutradan za Rojters najavili mogući izlazak iz EPCG .

“Ministarka Sekulić jeste izrazila nadu da će strateško partnerstvo sa italijanskom kompanijom A2A u EPCG biti nastavljeno, ali pod uslovom da obje strane nađu zajedinički interes za nastavak saradnje, što je više puta ponovila. Dakle, namjera Vlade je da, uz uslov da zajednički interes bude pronađen, nastavimo saradnju sa ovom italijanskom kompanijom”, rekli su iz Ministarstva ekonomije.

Izvršni direktor A2A Valerio Kamerano saopštio da ako sve stavke (problemi sa investicijama, dividendom i upravljanjem EPCG ) o kojima su razgovarali sa novom Vladom ne budu u potpunosti riješene moraće preispitati njihovo prisustvo na crnogorskom tržištu.

Na pitanje “Vijesti” koje stavke, ako se ne ispoštuju, mogu biti razlog za izlazak A2A iz EPCG , iz Ministarstva ekonomije su odgovorili da su pregovori sa italijanskom kompanijom A2A su u toku.

“Zbog toga ne možemo komentarisati bilo kakve stavke u ovoj fazi pregovora. Nakon završetka pregovora, javnost će biti upoznata o čemu je Vlada Crne Gore konkretno razgovarala sa italijanskom kompanijom A2A. Podsjećamo da su detalji prethodnog ugovora javnosti poznati, da se o njima raspravljalo i na Vladi i na Skupštini, tako da će javnost i po pitanju daljih dešavanja biti blagovremeno upoznata”, dodali su Ministarstva.

To su iz Vlade najavljivali i prošle godine dok su trajali pregovori o novom ugovoru sa A2A koji je istekao 31. decembra.

Na pitanje da li je tačno da je Vlada ponudila daproduži tri mjeseca ugovor o upravljanju EPCG , nakon čega Italijani ne bi imali pravo upravljanja, iz Ministarstva ekonomije su odgovorili da u ovom trenutku ne žele da se bave spekulacijama u vezi sa bilo kojim predlogom sve dok on ne bude konačan.

Nema ekonomske logike da investitor iz Italije koji je, prije nepunih sedam godina, uložio u akcije EPCG 435 miliona eura, u slučaju izlaska iz EPCG želi da proda svoje udio u kompaniji za svega 250 miliona eura.

To je tokom rasprave o novom ugovoru za EPCG u Skupštini više puta ponovljeno. Tim ugovorom je definisana izlazna (put) opcija po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u EPCG za 250 miliona eura, a platila bi ih u 7 godišnjih rata.

Put opcija važi do kraja marta ove godine.

Većinski vlasnik EPCG je Vlada sa 57,01 odsto akcija, dok A2A posjeduje 41,74 odsto akcija i posljednjih šest i po godina formalno vodi glavu riječ u menadžmentu.

Bez komentara o spekulacijama da bi Lazović mogao biti novi predsjednik borda EPCG

Iz Ministarstva ekonomije nijesu odgovorili da li su tačne spekulacije da će poslanik Socijaldemokrata i bivši potpredsjednik Vlade Vujica Lazović zamijeniiti dosadašnjeg predsjednika borda EPCG Srđana Kovačevića, nakon vanredne sjednice skupštine akcionara koja je zakazana za 31. januar.

“Ministarstvo ekonomije ne može odgovarati u domenu spekulacija, već samo u domenu onoga što su činjenice. U skladu sa tim, shodno Zakonu o privrednim društvima, Vlada će u redovnoj proceduri predložiti Skupštini akcionara svoje predstavnike u Odboru direktora EPCG, dok, podsjećamo, predsjednika Odbora biraju svi članovi Odbora direktora. Javnost je uvijek do sada bila upoznata sa svim predlozima onda kada oni prođu Vladinu proceduru, što će biti slučaj i ubuduće”, najavili su iz Ministarstva.

Na skupštini akcionara biće razmatrana i inicijativa za ulazak EPCG u vlasničku strukturu Rudnika uglja.

Bonus video: