Podaci USS: Na crno radi 40.000 radnika

Predlažu porez na luksuz i finansijske transakcije, veći na dobit...
60 pregleda 0 komentar(a)
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.01.2017. 08:53h

Unija slobodnih sindikata (USS) predala je primjedbe na Vladin nacrt programa ekonomskih reformi, uz koje je predložila svoje mjere. Ključ na primjedba USS-a, čiji je generalni sekretar Srđa Keković, je što su mjere uglavnom bazirane na smanjenju zarada zaposlenih i socijalnih davanja, čime se nastavlja politika prebacivanja tereta krize na zaposlene i građane koji nisu odgovorni za deficit i javni dug.

Zbog toga predložu niz mjera da se uzima i onima koji imaju i koji su “svih ovih godina tranzicije bili pošteđeni i privilegovani”.

Predložili su povećanje poreza na dobit, koji je među najmanjima u Evropi (9 odsto), a koji nije privukao očekivane investicije.

Njihov predlog je da se uvede porez na finansijske transakcije, koji postoji u mnogim državama EU, kao i poreza na luksuz (višak stambenog prostora, skupe automobile, jahte...).

Oni navode da prema nezvaničnim podacima 40.000 radnika radi na crno, zbog čega je potrebna “konkretna, a ne deklarativna” akcija koja bi ih uvela u legalan radni odnos čime bi država naplatila poreze i doprinose.

Traže i da se domaćinski upravlja budžetom kao i da se kažnjavaju neodgovorni funkcioneri zbog čijih se pogrešnih odluka gube desetine miliona eura. Predlažu i ukidanje privilegija funkcionera da godinu ili tri primaju zarade nakon prestanka radnog odnosa.

USS podsjeća da Vlada ovu javnu raspravu organizuje iako je skupštinski Odbor za ekonomiju već usvojio nacrt programa 18. januara.

Bonus video: