Država nije počela nadzor kocke, ali će "uskoro"

Rok za početak online nadzora bio 9. januar. Uprava još nije saopštila kada će početi
91 pregleda 4 komentar(a)
Kladionice, kockanje, kocka,, Foto: Luka Zeković
Kladionice, kockanje, kocka,, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.01.2017. 06:31h

On line nadzor igara na sreću nije počeo 9. januara, a na jučerašnjem sastanku predstavnika priređivača i Uprave za igre na sreću nije saopšteno kada će se to desiti.

Uvođenje online nadzora nad kockom, što je obaveza države još od 2004. godine, treba da omogući direktan nadzor nad svim uplatama i isplatama priređivača, što bi prema očekivanjima trebalo povećati državne prihode, uvesti red u novčane tokove i spriječiti druge mahinacije poput pranja novca.

Na pripremi on line nadzora počelo se ozbiljnije raditi tek 2015. godine, a pravilnicima koje je pripremio kabinet bivšeg ministra finansija Raška Konjevića iz avgusta prošle godine definisan je rok od 9. januara ove godine.

“Vijesti” su još 23. decembra pitale Ministarstvo finansija i Upravu za igre na sreću da li priređivači ispunjavaju obaveze, da li može doći do odlaganja priključenja i da li je neko od priređivača do sada tražio odlaganje. Odgovori “Vijestima” nisu poslati.

Sadašnjim pravilnicima predviđeno je da se on line nadzor mora sprovesti nad priređivačima kladioničarskih igara u kladionicama i na internetu i nad automat klubovima. Softver Uprave za igre na sreću bio bi povezan sa sistemom svih priređivača i imao bi uvid u realnom vremenu u sve uplate i isplate.

Obaveze priređivača bila je da svoj sistem pripodobi softveru Uprave i da se povežu. To ih je u zavisnosti od veličine priređivača i obima igara moglo koštati od 25 do 75 hiljada eura. Iz najvećeg priređivača po količini uplata koncesija kompanije Vezuv i Udruženja priređivača Montenegrobet još ranije su “Vijestima” saopštili da su spremni za uvođenje on line nadzora.

Na jučerašnjem sastanku većina priređivača je saopštila da su spremni, a dio je zatražio nove detalje u vezi sa tehničkim procedurama. Predstavnici Uprave za igre na sreću na pitanja priređivača kada će početi on line nadzor, odgovarali su uskoro kao i da će prvo “pod lupom države biti” kladionice, a zatim automat klubovi.

Da bi se na on line nadzor priključila kazina potrebno je nadograditi softver, a za kontrolu lutrijskih igara potrebno je izmijeniti zakon jer su po sadašnjem jedino one izuzete od ove mjere.

Bonus video: