EPCG traži zabranjene lične podatke

EPCG uz ugovor o snabdijevanju strujom traži podatke o zaposlenju ili penziji, iako im je Agencija to zabranila još 2015.
98 pregleda 0 komentar(a)
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.01.2017. 06:26h

Građani koji sa Elektroprivredom (EPCG) sklapaju ugovor o snabdijevanju električnom energijom nijesu dužni da dostavljaju potvrdu i podatke o radnom odnosu, odnosno potvrdu iz Fonda PIO ako su penzionisani kao dio potrebne dokumentacije za sklapanje ugovora.

Međutim, EPCG i dalje traži te podatke, a iz Agencije za zaštitu podataka ličnosti (AZLP) “Vijestima” je potvrđeno da građani te podatke mogu da daju jedino ako žele.

Redakciji “Vijesti” obratilo se nekoliko građana kojima je sporno što im EPCG prilikom zaključivanja ugovora traži podatke o zaposlenju.

Iz AZLP su kazali da su u postupku kontroli EPCG 2015. godine naložili da u obrascu ugovora naznači da se te potvrde predaju uz saglasnost kupca, te da je EPCG tada postupila po instrukcijama.

“Zahtijevanje tih potvrda nije imalo eksplicitno uporište u Zakonu o energetici i Opštim uslovima za snabdijevanje električnom energijom. Zapisnikom o nadzoru, rukovaocu zbirke podataka o ličnosti (EPCG) ukazano je da izmijeni taj obrazacna način da izbriše tačke koje se odnose na dostavljanje potvrde”, kazao je “Vijestima” predsjednik Savjeta AZLP Muhamed Đokaj.

On objašnjava da su tada iz EPCG ukazali da se tom obrascu doda stavka da je potvrda predata uz saglasnost kupca.

“To znači da kupac nije u obavezi da dostavi navedenu potvrdu, a da će i u tom slučaju ugovor biti zaključen”, kazao je Đokaj.

Građani koji su se obratili “Vijestima” donijeli su obrasce koji su im dati iz EPCG, a koji su suprotni onome što je AZLP naložila. U obrascima nije navedeno da građanin nije u obavezi da dostavi te podatke, već ih EPCG i sada traže kao obavezne da bi zaključili ugovor.

”Vijesti” su pitale EPCG zašto traži podatke o zaposlenju za sklapanje tog ugovora, u koju svrhu se koriste ti podaci, kao i u skladu sa kojim Zakonom ih traže.

Iz PR službe EPCG su kazali da kao i sve druge kompanije koje sklapaju ugovore kupcima, nastoje da o kupcima dobiju sve relevantne podatke. Oni im, kako navode, trebaju u cilju ažuriranja baze podataka i formiranja različitih ponuda za grupe kupaca.

“A, u krajnjoj instanci i radi prinudne naplate dugovanja ako se obaveze ne izmire u predviđenom roku, što je predviđeno i odgovarajućim zakonom. Ako kupac nije zaposlen, donosi potvrdu o svom statusu da je nazaposlen, odnosno da je na birou, ili da je penzioner, student..., a što EPCG i provjerava. Tako da nijedna grupa kupaca nije diskriminisana. Sa svakim kupcem EPCG nađe zajednički dogovor o sklapanju ugovora koji je u obostranom interesu”, kazali su u EPCG.

Zahtijevaju i kopiju lične karte iako im je rečeno da to ne rade

AZLP je u postupku nadzora EPCG utvrdio i da je kompanija tražila od građana fotokopiju lične karte, što je suprotno Zakonu o ličnoj karti. Naloženo je EPCG da se iz obrasca, odnosno ugovora o snabdijevanju električnom energijom izbriše obaveza dostavljanja fotokopije lične karte ili da se ista može dostaviti samo uz saglasnost kupca.

“Shodno, članu 26 stav 2 Zakona o ličnoj karti rukovalac zbirke ne posjeduje zakonski osnov obrade podataka putem prikupljanja fotokopije lične karte i u obavezi je izbrisati tačku 9, koja se odnosi na fotokopiju lične karte ili pak da se u obrascima navede da se fotokopija može uzeti samo i isključivo uz saglasnost lica na koje se odnosi lična karta, shodno članu 10, stav 1 zakona o zaštiti podataka o ličnosti”, navedeno je u zapisniku o nadzoru koji je AZLP dostavila “Vijestima”. Uprkos tome, na obrascu koji su građani dostavili “Vijestima” vidi se da EPCG nije postupao po zahtjevu Agencije za zaštitu ličnih podataka i da i dalje traže kopiju lične karte kao neophodan dokument.

Bonus video: