Šoen: Poboljšati tržište rada i javnu upravu

“Tržište rada treba da bude fleksibilnije u smislu odnosa između zaposlenih i poslodavaca, koji će, nadamo se, biti postignut sa izmjenama i dopunama Zakona planiranih za 2017”, rekao j Šoen "Vijestima"
75 pregleda 0 komentar(a)
Kristof Šoen, Foto: Boris Pejović
Kristof Šoen, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.01.2017. 19:40h

Izazov za poboljšanje investicione i poslovne klime u Crnoj Gori na dugi rok je unapređenje javne uprave, tržišta rada i poreske politike, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Savjeta stranih investitora Kristof Šoen.

Smatra da se kapaciteti javne uprave moraju poboljšati , kao i saradnja između jedinica javne uprave, u korist efikasnosti.

“Tržište rada treba da bude fleksibilnije u smislu odnosa između zaposlenih i poslodavaca, koji će, nadamo se, biti postignut sa izmjenama i dopunama Zakona planiranih za 2017”, rekao j Šoen "Vijestima".

On smatra da je Savjet stranih investitora odličan mehanizam za poboljšanje investicione klime u Crnoj Gori.

“Članovi Savjeta vjeruju da je Crna Gora dobar izbor kao investiciona destinacija i da ima da ponudi nešto što druge zemlje nemaju. Crna Gora nastavlja da ubrzano napreduje u procesu pristupanja EU i NATO, što vjerujem da će obezbijediti dugoročnu stabilnost i bezbjednost i donijeti niz ekonomskih benefita, uz pozitivan uticaj na poslovnu klimu. Naravno, postoji mnogo prostora za unaprejeđenje poslovnog ambijenta, ali svjesni smo da je to dugotrajan proces za koji je neophodna saradnja svih zainteresovanih strana. Imajući to u vidu, Savjet jasno prepoznaje svoju ulogu, a najkonkretniji doprinos daje izdavanjem „Bijele knjige“, koja predstavlja jednu vrstu ocjene ili mišljenja naših članova o ukupnoj investicionoj klimi”, kazao je Šoen.

On je najavio da će novo, sedmo izdanje “Bijele knjige”, u kojem su prepoznate i ostale najznačajnije biznis barijere sa kojima se suočavaju članovi Savjeta, biti objavljeno i predstavljeno javnosti krajem januara 2017.

“Kroz 'Bijelu knjigu' ćemo dati konkretne preporuke za otklanjanje barijera koje smo mi prepoznali kao ključne. Kroz kontinuiranu komunikaciju sa Vladom Crne Gore preporuke se razmatraju i dogovaraju se sljedeći koraci u nvezi sa njihovom realizacijom. Dodatno, naši članovi učestvuju u radu različitih savjeta kreiranih od strane Vlade i lokalnih jedinica samouprave koji tretiraju različite teme i predstavljaju važan vid komunikacije”, objasnio je Šoen, i dodao da ih u narednom periodu očekuje upoznavanje sa novom Vladom i sastanak sa premijerom.

Na pitanje da li je u ovoj godini nešto urađeno u smislu poboljšanja uslova poslovanja stranih kompanija u Crnoj Gori, on je odgovorio da se za prethodni period može reći da je bio period stabilnosti, bez većih promjena na ekonomskom planu.

“Ovu stabilnost, ali i sporiji tempo reformi, tj. stagnaciju, prepoznali su i naši članovi. Konkretno, za tržište rada i zapošljavanje, poreze/doprinose i korporativno upravljanje naši članovi smatraju da im je potrebno dodatno unapređenje, dok su vladavina prava i razvoj nekretnina zabilježili pozitivne trendove. Takođe, kada su u pitanju sektori, ocjene za turizam, energetiku i telekomunikacije su porasle dok je rejting za bankarstvo/finansije smanjen. Činjenica da se neke od preporuka ponavljaju iz prethodnih izdanja pokazuje da naši članovi i dalje osjećaju nedostatke u implementaciji propisa i svakodnevnoj praksi”, rekao je Šoen.

Imaju 8.000 zaposlenih i čine trećunu BDP-a Crne Gore

Savjet stranih investitora ima 34 člana i, kako je kazao Šoen, ta se baza stalno širi.

“Naši članovi su ugledne i poznate kompanije koje posluju u mnogim zemljama širom svijeta. Oni obavljaju različite poslovne aktivnosti i upravo ta različitost nam omogućava da imamo uvid u gotovo sve važnije poslovne sektore u Crnoj Gori. Naši članovi dolaze iz sektora i industrija kao što su bankarstvo, osiguranje, telekomunikacije, turizam, energetika, proizvodnja, izgradnja i drugi”, naveo je Šoen.

Dodaje da članovi Savjeta obezbjeđuju posao za oko 8.000 zaposlenih i čine oko 30 odsto nacionalnog brutodomaćeg proizvoda (BDP).

“Naša glavna uloga je proaktivan pristup uspostavljanju stimulativnije i prijemčivije poslovne klime u zemlji, ali i saradnja i dijalog između Savjeta i zvaničnih organa u Crnoj Gori i povezivanje s drugim stranim organizacijama i investitorima u regionu Jugoistočne Evrope”, zaključio je Šoen.

Bonus video: