Vujanović: Cilj CG je da dostigne udio energije iz obnovljivih izvora od 33 odsto

Vujanović je rekao da će do 2050. godine, globalnoj populaciji trebati približno 80 odsto više energije nego danas. Zadovoljavanje tako rastuće tražnje nameće ogromnu obavezu drastičnog smanjenja emisija gasova staklene baste, kako bi se izbjegle najgore posljedice klimatskih promjena
192 pregleda 0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Filip Vujanović, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 16.01.2017. 13:48h

Crna Gora, kao članica Energetske zajednice, ima za cilj dostizanje udjela energije iz obnovljivih izvora od 33 odsto u ukupnoj bruto potrošnji finalne energije do 2020. godine, saopštio je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović.

On je na svečanom otvaranju svjetskog samita energetske budućnosti u Abu Dabiu kazao da se u nastavku procesa pridruživanja Crne Gore EU može očekivati da se taj cilj postavi i ambicioznije u odnosu na zahtjeve klimatske i energetske politike EU do 2030. godine.

“Međunarodna agencija za obnovljivu energiju, jasno ukazuje da će ovaj trend biti nastavljen, a tehnologije za proizvodnju obnovljive energije u bliskoj budućnosti će postajati sve isplativije”, naveo je Vujanović.

On je, kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, rekao da će do 2050. godine, globalnoj populaciji trebati približno 80 odsto više energije nego danas. Zadovoljavanje tako rastuće tražnje nameće ogromnu obavezu drastičnog smanjenja emisija gasova staklene baste, kako bi se izbjegle najgore posljedice klimatskih promjena.

“Zato je neophodno povećati učešće energije iz čistih izvora, uključujući izvore obnovljive energije, uz postepeno ukidanje fosilnih goriva. Tu je već i ostvaren značajan napredak - upotreba obnovljive energije dostigla je rekordni nivo u 2015. godini i nadmašila povećanje upotrebe fosilnih goriva u period od 2011. godine”, rekao je Vujanović.

On je afirmisao Pariski sporazum iz 2015. godine sa Samita o klimatskim promjenama koji obezbjeđuje globalni odgovor na izazove klimatskih promjena, zadržavanjem porasta temperature na globalnom nivou ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na pre-industrijski period i ograničenjem porasta temerature čak na 1,5 stepeni Celzijusevih. Taj sporazum je već ratifikovalo 118 strana potpisnica i to za manje od godinu.

“Izvjesno je da će ostvarenje ovih ciljeva predstavljati veliki izazov. Samit o klimatskim promjenama održan nedavno u Marakešu bio je potvrda izuzetne posvećenosti ostvarenju ovih ciljeva kao nove klimatske politike UN. Sada smo usmjereni na implementaciju ovog sporazuma i mjerljivog napretka u smanjenju emisije gasova”, poručio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, energetski sektor uzrokuje više od dvije trećine emisije gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou.

“Imajući to u vidu, energetika mora biti naš prioritet. Pariski sporazum, takođe, pruža jasne smjernice vladama za planiranje nisko karbonskog razvoja u narednim decenijama. Ovaj Svjetski samit energetske budućnosti je savršena prilika za podršku takvom pristupu”, rekao je Vujanović.

Obnovljiva energija u kombinaciji sa energetskom efikasnosti pruža najbolju priliku za izbjegavanje katastrofalnih posljedica klimatskih promjena i dostizanje ciljeva Pariskog sporazuma. Čista energija, obnovljive energije mora biti sastavni elemenat rješenja za ublažavanje klimatskih promjena.

“Brojne države su već definisale ciljeve korišćenja obnovljive energije. Ovdje, sa posebnim poštovanjem i kao primjer, treba istaći Energetsku strategiju Dubaia do 2050. godine koja ima za cilj da Dubai postane globalni centar čiste energije i zelene ekonomije, a UAE već sada regionalni lider u ovoj oblasti”, naveo je Vujanović.

On je dodao da mnogo toga još treba uraditi.

“Dok udio obnovljive energije nastavlja sa rastom, moraćemo pronaći nove načine da upravljamo našim energetskim sistemima, unapređujemo i koristimo obnovljive tehnologije, finansiramo njihove početne troškove i maksimalno iskoristimo njihove višestruke benefite”, kazao je Vujanović.

Ta transformacija će, kako smatra, takođe zahtijevati dodatne napore postepene zamjene velikih konvencionalnih elektrana sa manjim pogonima za proizvodnju obnovljive energije uz nove biznis modele koji obezbjeđuju fleksibilnost snabdijevanja i kapacitete čuvanja energije.

“Transformacija energetskog sektora ne donosi samo troškove. Izvori čiste energije, uz upotrebu moderne tehnologije nude brojne prednosti, uključujući otvaranje novih radnih mjesta, razvoj lokalnih proizvodnih kapaciteta i izbjegavanje porasta zdravstvenih i ekoloških troškova", objasnio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, energetska sigurnost je na samom vrhu prioriteta, jer je uslov za ekonomski prosperitet. Energetska stabilnost obezbjeđuje kvalitetan ekonomski-socijalni i politički ambijent.

„U ostvarenju tih globalno vrijednih ciljeva, iskazujem punu posvećenost Crne Gore i pozivam sve relevantne subjekte da bez odlaganja započnu primjenu finansijskih i tehnoloških instrumenata kojima će se efikasno podržati proces implementacije naših opredjeljenja u odnosu na klimatske promjene“, kazao je Vujanović.

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju i kroz Svjetski samit energetske budućnosti ima, kako je naveo, izvanrednu mogućnost da doprinese uspješnosti klimatske politike Ujedinjenih nacija i da podrži nacionalne okvire djelovanja ka zelenijoj, klimatski otpornijoj i održivijoj zajedničkoj budućnosti.

Očekujem dalje investiranje u marinu i turističke kapacitete u Porto Montenegru

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, saopštio je ranije danas da očekuje dalje investiranje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u razvoj marine i turističkih kapaciteta u Porto Montenegru, čime će taj kompleks sačuvati svoju visoku prestižnost i doprinositi kvalitetu turističke ponude države.

Vujanović se sastao u Abu Dabiju sa krunisanim princom i predsjednikom Izvršnog savjeta Abu Dabija, Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom, kojem je iskazao poštovanje za kontinuirani i snažni lični doprinos uspostavljanju i unaprijeđenju ukupnih odnosa UAE sa Crnom Gorom.

"Među brojnim projektima koji su u Crnoj Gori realizovani, Vujanović je izdvojio Capital Plazu u Podgorici i Porto Montenegro u Tivtu", navodi se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Vujanović je kazao da očekuje dalje investiranje u razvoj marine i turističkih kapaciteta u Porto Montenegru čime će taj kompleks sačuvati svoju visoku prestižnost i doprinositi kvalitetu ponude turizma Crne Gore.

"Vlasnik Capital Plaze je nedavnim otvaranjem prestižnog hotela pokazao da ovaj najveći poslovno-stambeno objekat u Crnoj Gori svojim novim sadržajima obezbjeđuje dodatne vrijednosti", navodi se u saopštenju.

Vujanović je ukazao na značaj kreditne podrške za završetak regionalnog vodovoda koji je obezbijedio kvalitetno snabdijevanje primorja. Takođe i kreditne podrške za poljoprivredu koja je kroz jačanje mogućnosti razvoja prerađivačkih kapaciteta dao veliku šansu razvoju poljoprivrede.

Al Nahjan se saglasio da je kvalitet dosadašnje uspješne saradnje garancija njenog daljeg unaprijeđenja u uvjerenju da će ekonomska saradnja biti temelj ukupnih odnosa dvije države.

Bonus video: