Sindikati Port of Adria: Treba raskinuti ugovor sa Turcima

“Iznenađeni smo što nakon tri godine umjesto realizovanih investicija sad od našeg poslodavca traže da napravi novi plan”
90 pregleda 0 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Port of Adria
Port of Adria, Foto: Port of Adria
Ažurirano: 10.01.2017. 18:04h

Predstavnici sindikalnih organizacija barskog preduzeća Port of Adria razočarani su, kako kažu, što nije pokrenuta procedura raskida kupoprodajnog ugovora sa Global Portsom.

“Iznenađeni smo i razočarani odlukom Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije što još nije pokrenuo proceduru raskida kupoprodajnog ugovora za Port of Adria sa turskom kompanijom Global Ports Holding”, rekli su “Vijestima” predsjednici dviju sindikalnih organizacija radnika barskog preduzeća Dobroslav Orlandić i Luka Klisić.

Savjet za privatizaciju je krajem decembra usvojio Izvještaj o činjeničnim nalazima u vezi sa ugovorom o kupoprodaji akcija Kontejnerskog terminala i generalnih tereta (sada Port of Adria), koji je pripremila revizorska kuća Ernst & Young. Savjet je zaključio da Global Ports kasni u realizaciji investicije, zbog čega će se od njega tražiti da dostavi jasan plan za zaključenje ugovorene investicije.

Klisić i Orlandić su prethodno tražili od premijera Duška Markovića, koji je predsjednik Savjeta za privatizaciju, da se ovaj privatizacioni ugovor raskine.

“Dva puta smo upozoravali Vladu da investitor ne poštuje Kolektivni ugovor i dva puta je formirana komisija koja je trebalo da dođe u Bar da ispita te navode, ali smo iz dopisa Savjeta saznali da izvještaj tih komisija do njih nikada nije stigao. Iznenađeni smo što nakon tri godine umjesto realizovanih investicija sad od našeg poslodavca traže da napravi novi plan. A u ugovoru o kupoporodaji akcija kao jedan od razloga za njegov raskid je i nepoštovanje Kolektivnog ugovora”, istakli su barski sindikalci.

Global Ports se obavezao da u roku od tri godine investira 13,5 miliona eura, ali nije uradio najznačajniji dio - sanaciju operativne obale, niti je nabavljen kontejnerski kran.

“Nije se ni počelo sa sanacijom obale, a prema dostupnim informacijama nijesu ni raspisali tender za ovu investiciju. Nije nabavljen kontejnerski kran, Bilo je prvobitno predviđeno Kapex planom da se kupe dvije mobilne dizalice, pa su ga na kraju promijenili i saopštili da će to biti mobilni kran. Taj kran još nije kupljen. Kupljene su dvije dizalice koje, prema našem mišljenju više služe za rječno brodarstvo, i mislimo da ne služe pravoj namjeni. Tako je van upotrebe stavljen jedan kolosijek koji je ranije bio bitan na tom mjestu”, dodali su Orlandić i Klisić, koji su zabrinuti za status preostalih oko 340 radnika.

Dodaju da im nije jasno kako poslodavac ne vodi računa o sudskim troškovima jer se sa Port of Adria trenutno sudi tri četvrtine preostalih radnika.

“Već 13 radnika je dobilo pravosnažne presude po osnovu neplaćenog minulog rada. Iako se radi o maloj stavci, jer ovim radnicima treba da bude isplaćeno oko 2.300 eura, ukupni sudski troškovi su 4.800 eura”, zaključili su Orlandić i Klisić.

Iz Savjeta za privatizaciju i Tenderske komisije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” zašto još tolerišu nepoštovanje ugovorenih obaveza kompanije Global Ports i zašto se ne pristupi raskidu kupoprodajnog ugovora za kompaniju Port of Adria, kao i koje sve investicije, u predviđenom trogodišnjem periodu, nije realizovao turski investitor.

Bonus video: