U Njemačkoj sat rada 40, u Bugarskoj 4 eura

Norveška, koja nije članica EU, je evropski rekorder sa satnicom u iznosu od 51,2 eura
173 pregleda 10 komentar(a)
Radnici, Foto: Shutterstock
Radnici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.01.2017. 17:06h

Podaci o platama i troškovima rada najbolje pokazuju koliko je veliki jaz između razvijenih država članica Evropske unije i onih siromašnijih.

Prema podacima Eurostata, bruto-satnica u EU varira od 4,1 euro, koliko iznosi trenutno u Bugarskoj, do 40,7 eura, koliko je u Njemačkoj.

Radnik u Njemačkoj prema tim podacima zaradi gotovo pet puta više nego onaj u Hrvatskoj, gdje je prosječna satnica 9,6 eura.

Norveška, koja nije članica EU, je evropski rekorder sa satnicom u iznosu od 51,2 eura.

Uz Bugarsku i Hrvatsku, među zemljama koje imaju najniže satnice u Evropi su Rumunija (5 eura), Litvanija (6,8), Letonija(7,1 euro), Mađarska (7,5), Poljska (8,6), piše Slobodna Dalmacija.

Na suprotnoj strani ove ljestvice su, uz Njemačku, Belgija sa satnicom od 39,1 euro, Luksemburg (36,2) i Švedska (37,4) i Irska, gdje je prosječna cijena sata rada 30 eura.

Svaki treći radnik u Evropi jedva spaja kraj s krajem, istakli su krajem prošle godine evropski sindikati okupljeni u Evropsku konfederaciju sindikata (ETUC) dogovarajući na sjednici svog izvršnog odbora pokretanje kampanje kojom će se kroz cijelu 2017. godinu boriti za povećanje plata za sve evropske radnike.

“Profiti i plate menadžera odavno su se oporavili od krize, ali plate radnika još se nijesu vratile na nivo prije krize”, upozorilo je rukovodstvo ETUC-a.

Bonus video: