Opština Tivat pomaže poljoprivrednicima: 25.000 eura za 30 projekata

Za premije u stočarstvu upućeno je šest zahtjeva, povrtlarsko-cvjećarsku proizvodnju dva, i po jedan zahtjev za seosku infrastrukturu mjesnih zajednica, staračku naknadu i maslinarstvo
105 pregleda 0 komentar(a)
maslinjak, Foto: Miko Đuričić
maslinjak, Foto: Miko Đuričić
Ažurirano: 02.12.2018. 13:04h

Na javne pozive za podršku poljoprivrednicima na teritoriji Opštine Tivat koje je realizovao Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetništvo stiglo je 30 zahtjeva poljoprivrednika kojima će ukupno biti raspodijeljeno 25 hiljada eura.

„Najviše aplikacija je stiglo za podršku u oblasti ruralnog turizma i pčelarstva, i to tri odnosno 13 zahtjeva. U ove dvije oblasti opredijeljeno je 7.878, odnosno 4.267 eura. Uz marikulturu i ribarstvo, gdje smo dobili dvije aplikacije za podršku ukupne vrijednosti 2.798. eura ,u te tri oblasti će biti opredijeljeno najviše sredstava. Radi se o ukupno 14945 eura, saopštila je Radmila Kilibarda, savjetnica za vodoprivredu i poljoprivredu.

Za premije u stočarstvu upućeno je šest zahtjeva, povrtlarsko-cvjećarsku proizvodnju dva, i po jedan zahtjev za seosku infrastrukturu mjesnih zajednica, staračku naknadu i maslinarstvo.

“Uz ugovorene obaveze kojim se finasiraju Lovačko udruženje, Maslinarsko udruženje, poslovi pošumljavanja, iskoristićemo budžet od 25 hiljada eura u potpunom iznosu.”- dodala je Kilibarda. Javni pozivi raspisani u 2018. godini odnosili su se na sufinansiranje projekata iz oblasti poljoprivrede i turizma i to za uređenje terena, bašte, livade ili vidikovaca u sklopu domaćinstva koje je u funkciji pružanja turističkih, ugostiteljskih usluga u ruralnom području opštine Tivat.

Poziv je upućen i za finasiranje kupovine opreme neophodne za proizvodnju i preradu autohtonih proizvoda, za sufinansiranje projekata renoviranja postojećih ruiniranih kuća i ostataka seoskih kuća u svrhu pružanja turističkih, ugostiteljskih usluga u ruralnim područjima opštine. Zainteresovani su bili pozvani i da apliciraju za podršku razvoju voćarske proizvodnje, maslinarstva, pčelarstva, povrtlarske i cvjećarske proizvodnje, za premije u stočarstvu, razvoj organske poljoprivrede, ribarstva i marikulture. Podrška je bila obezbijeđena i za održivo upravljanje zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje.

Bonus video: