Ministarstvo ekonomije: Budžet za klastere duplo veći u odnosu na 2016.

„Takođe, razmatra se mogućnost povećanja maksimalnog iznosa podrške po projektu sa 10 hiljada eura na 15 hiljada“, navodi se u saopštenju
1 komentar(a)
Klasteri, Foto: Shutterstock
Klasteri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.01.2017. 13:38h

Budžet Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za ovu godinu biće duplo veći u odnosu na prethodnu, zbog povećanog interesovanja, i iznosiće 100 hiljada eura umjesto dosadašnjih 50 hiljada, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

„Takođe, razmatra se mogućnost povećanja maksimalnog iznosa podrške po projektu sa 10 hiljada eura na 15 hiljada“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da će taj Vladin resor i u ovoj godini nastaviti sa finansijskom podrškom razvoju klastera.

„Ministarstvo je prošle, kao i prethodnih pet godina, intenzivno radilo na realizaciji ativnosti u okviru politike razvoja klastera, koje je kontinuirano unaprijeđivala, i kao rezultat danas u Crnoj Gori postoji 19 formalno registrovanih klastera, među kojima su oni koji su samoinicijativno formirani, kao i klasteri koji su formirani uz podršku Ministarstva“, dodaje se u saopštenju.

Prošle godine su, kako je objašnjeno, u skladu sa potrebama klastera, predmeti podrške u okviru programa prošireni, tako da se, pored nabavke proizvodne opreme, subvencionišu troškovi ulaganja u nematerijalnu imovinu i operativni troškovi poslovanja.

„Ta izmjena rezultirala je povećanjem broja zainteresovanih klastera, a samim tim i povećanjem broja aplikacija koje su odobrene, tako da je Ministarstvo u prošloj godini subvencionisalo projekte šest klastera, od kojih su četiri iz oblasti drvoprerade, jedan iz oblasti turizma i jedan koji objedinjuje vinare i vinogradare“, kazali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su podsjetili da, kada je riječ o intenzitetu pomoći u okviru tog programa, subencionišu 50 odsto oprvadanih troškova, odnosno 65 odsto u slučaju klastera koji djeluju u manje razvijenim opštinama.

Prilikom realizacije programa, Ministarstvo ekonomije uvijek daje priortitet klasterima koji djeluju u manje razvijenim jedinicama lokalnih samouprava, pa je od šest podržanih klastera, čak pet iz sjevernog regiona.

"S obzirom na činjenicu da su svi formirani klasteri horizontalnog tipa, što znači da ih čine privredni subjekti iz iste djelatnosti, nastojanje će biti da uz podršku Ministarstva u ovoj godini prošire opseg svoje saradnje sa akademskom zajednicom, istraživačkim institucijama i državnim organima, kao i da formiraju vertikalne klastere koji, između ostalog, mogu napraviti veće efekte u pravcu smanjenja socio-ekonomskih razlika među regionima“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da će, pored finansijske, u ovoj godini biti nastavljena i tehnička podrška klasterima koja se realizuje u okviru projekta Unaprijeđenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori, koji zajednički finansiraju i sprovode Ministarstvo ekonomije, Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, Opština Bijelo Polje i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

„Komponenta tog projekta namijenjana klasterima odnosi se na aktivnosti podrške klasterima u pisanju i pripremi aplikacija, kako za domaće programe finansiranja, tako i međunarodne, a klasteri, takođe, imaju mogućnost da u saradnji sa stručnim timom

Bonus video: