Skupština usvojila budžet za 2017. godinu

Izvorni prihodi su planirani na 1,55 milijardi eura, dok će ostatak od 450 miliona koliko nedostaje za pokriće svih troškova država obezbijediti pozajmicama i kreditima. Kapitalni budžet je projektovan na 280 miliona eura
162 pregleda 13 komentar(a)
Novac, pare (Novine)
Novac, pare (Novine)
Ažurirano: 29.12.2016. 18:20h

Skupština je večeras glasovima vladajuće koalicije (DPS,SD, LP i manjinske partije) usvojila Zakon o budžetu za 2017. godinu koji iznosi dvije milijarde eura, a koji je manji oko 120 miliona eura od ovogodišnjeg prije rebalansa. Opozicija nije prisustvovala sjednici.

Sastavni dio tog akta je Plan za sanaciju deficita i javnog duga čije će mjere donijeti uštedu od 126,95 miliona eura.

Budžetska politika za narednu godinu sadrži set zakonskih rešenja čijom će primjenom biti smanjene zarade osam odsto najvišim državnim funkcionerima, njih oko 800 (premijer, ministri, poslanici, sudije, tužioci, pomoćnici ministara, šefovi kabineta, predsjednik države...). Biće smanjene i naknade za majke sa troje i više djece pa će se naknada koja sada iznosi 336 eura smanjiti na 264, a naknada od 192 eura na 144 eura.

Smanjuje se iznos novca koji će partije dobijati iz budžeta i to sa 0,6 na 0,5 odsto tekućeg budžeta i povećava se akciza na mineralna goriva za devet centi po litru.

Izvorni prihodi su planirani na 1,55 milijardi eura, dok će ostatak od 450 miliona koliko nedostaje za pokriće svih troškova država obezbijediti pozajmicama i kreditima. Kapitalni budžet je projektovan na 280 miliona eura.

Mjera iz sanacionog plana da se ne obračunava zaposlenima u javnoj administraciji minuli rad za 2017. i 2018. godinu odgođena je do kraja marta naredne godine nakon dogovora dva sindikata i Vlade.

Skupština je usvojila odluku o dodjeli ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika kompaniji Energean Olia and gas za dva bloka u Ulcinju.

Usvojeni su finansijski planovi za 2017. godinu regulatornih agencije (za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, nadzor osiguranja, elektronske medije, ljekove i energetiku i Komisije za hartije od vrijednosti. ) Šest regulatora imaće ukupne prihode od blizu 10 miliona eura.

Usvojen je i zakon o reprogramu poreskog potraživanja.

Bonus video: