Koliko ih je na listi poreskih dužnika?

“Marković da navede imena i prezimena članova te 'biznis elite' pa da se svi uvjerimo koliko ih je na spisku poreskih dužnika”
192 pregleda 25 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Branimir Gvozdenović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Duško Marković, Branimir Gvozdenović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 29.12.2016. 15:00h

Bivši premijer Milo Đukanović godinama je krio simbiozu političke i biznis elite, a sadašnji premijer Duško Marković se njome pohvalio, ocijenio je ekonomski analitičar Mladen Bojanić. Iz opozicije su kazali da je ta “biznis elita” Crnu Goru koštala stotine miliona eura garancija i neplaćenih poreza.

Bojanić je za “Vijesti” kazao da je nedovoljno promišljenim izjavama da su kritičari Vladine ekonomske politike obični manipulatori i da tajkune smatra biznis elitom, Marković dodatno zabrinuo crnogorsku javnost.

“Očekujemo od njega da nam navede imena i prezimena članova te 'biznis elite' pa da se svi uvjerimo koliko ih je na spisku poreskih dužnika. Siguran sam u veliku podudarnost te dvije liste. Čast izuzecima koje da gotovo možemo izbrojati na prstima jedne ruke, veliki broj tih lica je status 'biznis elite' stekao monopolima obezbijeđenim od strane vlasti, kao i švercu akciznim proizvodima uz podršku onih koji su plaćeni da spriječe takve poslove. Zauzvrat, njihova obaveza bila je u obezbjeđenju političke podrške vlasti koja ih učinila biznis elitom”, dodao je Bojanić.

On je istakao da se ponašenje Vlade ko zna koji put draštično razlikuje uoči i nakon izbora.

Marković je u utorak na novogodišnjem koktelu rekao da Vlada ne želi da država bude najpoželjniji poslodavac, već da to moraju biti sposobni i uspješni privrednici.

“Populistički i demagoški, takvi se nazivaju tajkunima, a zapravo riječ je o biznis eliti, kakvu uostalom imaju sve ekonomski razvijene države“, kazao je Marković.

“Vijesti” iz Vlade juče nijesu dobile odgovor na pitanje koji se uspješni privrednici nazivaju tajkunima i da li je zbog toga država najpoželjniji poslodavac, a ne zbog činjenice da se radnicima ne isplaćuju plate, ne uplaćuju doprinosi...

Portparol SDP-a Mirko Stanić kazao je da DPS 'biznis elita' nije u proteklih desetak godina otvorila nijednu fabriku sa barem 50 radnika.

“Zato su nas razne Deripaske, Brkovići, Vučurovići i slični koštali stotine miliona garancija i neplaćenih poreza”, rekao je Stanić.

On je pitao kakva je to “biznis elita” koju treba da finansiraju majke sa troje i više djece.

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić podsjetio je da je u uređenim zemljama mjera patriotizma da li se plaća porez i da li se poštuju pozitivni propisi države.

“U Crnoj Gori je mjera patriotizma koliko ćete pomoći iz crnih fondova DPS-u i koliko ste radnika ucijenili ili zaplašili u susret nekim izborima”, rekao je Bečić za TV “Vijesti”.

Nebojša Medojević (DF) kazao je da su imena i firme DPS tajkuna odavno poznata jer su vrlo nespretno i bahato ostavljali tragove kriminala i korupcije.

“Porodica Đukanović se dugo čuvala javnog eksponiranja bogatstva i prvi zvanični posao je bila namještena kupovina hotela Avala, gdje je njihova uslužna firma Beppler&Jacobson prvi put ušla u biznis sa novcem iza kojeg se sumnjalo da stoji porodica Đukanović. Još kada se u čitav posao uključila i poznata advokatica, koja je počela da zastupa tzv. strane investitore, bilo je jasno da će vladajuća porodica direkno kontrolisati preuzimanje svih interesantnih poslova i kontrolisati sve bitnije investicije u Crnoj Gori”, naveo je Medojević.

Kada je, kako je dodao, Đukanović “uz pomoć ruskog aktivnog predstavnika Roćena”, otvorio liniju prema ruskim tajkunima koji su obilato podržali projekat crnogorske nezavisnosti, stvorila se idealna situacija za bezrizično pranje novca sa svih sumnjivih destinacija svijeta.

Crna Gora je postala atraktivna destinacija za pranje novca

Medojević smatra da su se osnivanjem Prve banke, stvorili i institucionalni mehanizmi za zatvaranje kompletne operacije pranja prljavog novca i Crna Gora je 2007. i 2008. godine postala veoma atraktivna lokacija za pranje novca bjeosvjetskih, a najvise ruskih tjakuna i kriminalaca. On očekuje da će Vlada biti pod sve većim pritiskom da pokreće istrage i hapsi korumpirane političare i sa njima povezane tajkune. “Mnogi od ključnih ljudi iz ovog kartela su već uspotavili komunikaciju sa bebzjednosnim službama i pregovaraju o statusu zastićenih svjedoka. Ključni dio ove slagalice je dvojac Đukanović - Subotić koji sada strepe jedan od drugoga, jer samo jedan od njih može da preživi na slobodi ovaj rasplet”, rekao je Medojević.

Kako se tumači riječ tajkun

Tajkun (engl. tycoon) označava vrlo bogatu osobu koja dominira i kontroliše velike djelove određene industrije ili privredne grane. U Rusiji se koristi uglavnom pojam oligarh. U zapadnim zemljama pojam tajkun uglavnom nema posebne konotacije (osim materijalnih), dok je u većini bivših socijalističkih zemalja u javnosti pretežno negativno konotiran i označava osobe koje su se obogatile na sumnjiv način u vrijeme privatizacije i uvođenja tržišta kapitala.

Riječ tajkun potiče iz japanske riječi taikun i znači veliki zapovjednik.

Bonus video: