Privremeno odgađanje primjene mjere obustave obračuna minulog rada

"Sa fiskalne strane, ovakvo rješenje omogućeno je najavom da će u Skupštini biti predloženo smanjenje budžetskih izdvajanja za političke partije", saopšteno iz Vlade
3 komentar(a)
Vlada sindikati sastan, Foto: Gov.me
Vlada sindikati sastan, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.12.2016. 08:25h

Vlada će predložiti tromjesečno odgađanje primjene mjere obustave obračuna uvećane zarade po osnovu minulog rada za zaposlene u javnoj administraciji za 2017. i 2018. godinu, koju sadrži Predlog zakona o budžetu Crne Gore za narednu godinu.

Ta odluka rezultat je razgovora u ponedeljak potpredsjednika Vlade Milutina Simovića i ministara finansija i rada i socijalnog staranja Darka Radunovića i Kemala Purišića sa predstavnicima oba reprezentativna sindikata.

"Sa fiskalne strane, ovakvo rješenje omogućeno je najavom da će u Skupštini biti predloženo smanjenje budžetskih izdvajanja za političke partije", saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, do kraja marta, odnosno u razdoblju na koje se odnosi odgađanje primjene te mjere, Vlada i socijalni partneri, sindikati i poslodavci, nastaviće dijalog sa ciljem pronalaženja najprihvatljivijeg modela po sugestiji sindikalnih organizacija, uz istovremeno obezbjeđivanje pune primjene mjera fiskalne konsolidacije kao jednom od prioriteta Vlade.

U saopštenju se kaže da je to privremeno rješenje još jedna potvrda ispravnosti temeljnog opredjeljenja Vlade da izazove prevladava konstruktivnim pristupom i kompromisom u otvorenom i argumentovanom dijalogu sa socijalnim partnerima.

"Istovremeno, to je dokaz besperspektivnosti protesta kao puta za rješavanje problema, jer je u danu u kojem se protestovalo dijalog doveo do rješenja”, dodaje se u saopštenju.

Ukazuje se da su u Vladi održana tri sastanka – jedan predsjednika Vlade Duška Markovića i predstavnika penzionera Kombinata aluminijuma, i dva potpredsjednika Vlade i resornih ministara sa predstavnicima Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata.

Na tim sastancima su, kako je saopšteno iz Vlade, u tolerantnoj atmosferi međusobnog uvažavanja i u partnerskom odnosu pronađena rješenja na zadovoljstvo zainteresovanih strana.

Vlada je ponovo pozvala pojedine socijalne partnere, ali i političke subjekte, da neminovnu disciplinu u konsolidaciji javnih finansija, sa kojom se pored Crne Gore suočavaju brojne države svijeta, ne koriste u dnevnopolitičke i politikantske svrhe.

Bonus video: