Vučinić uputio poziv: Bojkot parlamenta nije dovoljan, mora se izaći na ulicu

Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić je kazao da je dužnost partije čija načela su pravda, solidarnost i jednakost, da organizuje protest protiv "modernog harača"
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2016. 18:39h

Ispred zgrade Skupštine Crne Gore organizovan je jednosatni protest u organizaciji Radničke partije (RP).

Predsjednik RP Janko Vučinić je kazao da Vladine predložene mjere nisu mjere štednje, nego harač.

"Ne navlačite prokletstvo majki, kojima uzimate koru hljeba. Porez na majke i na djecu istorija ne pamti. Kada su predlagali mjere, govorili su da je to odgovorna politika. To je još jedna izdaja i prevara DPS-a", kazao je Vučinić.

Dodao je da se budžet puni otvaranjem novih radnih mjesta. Podsjedtio je i na poreski dug od 700 miliona eura.

"Ne smiju ih naplatiti od onih koji su pokrali Crnu Goru. Od majki će u narednoj godini da uštede 16 miliona, a 95 mioiona moraju da plate za zaduženja. Ne puni se budžet od sredstava iz socijale već otvaranjem radnih mjesta. Ne zavlači se ruka u džep najugroženijih", kaže Vučinić.

Pozdravio je protest Unije slobodnih sindikata organizovan juče ispred Skupštine, ali je naveo ida nijesu htjeli da se pridruže današnjem protestu.

"Ni Unija slobodnih sindikata ni Radnička partija ne mogu da učine ništa same. Pozivamo ostale partije, sindikalne organizacije, građane da budemo zajedno. Bojkot parlamenta nije dovoljan, mora se izaći na ulicu", poručio je Vučinić

Podsjetio je i da je vlast u predizbornoj kampanji obećala da će narod da živi kao u Monaku, ali da "od toga nema ništa".

Govoreći u ime majki iz Bijelog Polja Lola Peković je kazala da je Vlada takla tamo "gdje niste smjeli, u našu djecu".

"Protiv žene, majki i djece se vodi ekonomski rat. Ovo je pobuna majki sa sjevera, čija su ovo jedina primanja. Ne igrajte se sa vatrom, dug naplatite od kumova i prijatelja, ne od sirotinje".

Predstavnik bivših radnika Radoja Dakića Milan Vukčević kazao je da Crna Gora ne poštuje to što je država socijalne pravde i vladavine prava.

"Vlada majkama uzima iz novčanika. Ko uzima iz novčanika ta je džeparoš, to je džeparoška Vlada", rekao je Vukčević.

Ispred zgrade parlamenta okupili su većinom bivši radnici propalih preduzeća. Od političara protestu prisustvuju funkcioneri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nenojša MEdojević, Milan Knežević, Slaven Radunović, Jovan Vučurović i Milutin Đukanović.

Najava protesta:

Radnička partija (RP) organizuje protest na platou ispred Skupštine, kada se u parlamentu bude održavala sjednica na kojoj treba da se raspravlja o budžetu i predloženim mjerama štednje.

Vučinić je ranije kazao da je dužnost partije čija načela su pravda, solidarnost i jednakost, da organizuje protest protiv "modernog harača".

"Vladajuća partija je tokom predizborne kampanje obećavala procvat ekonomije, a sada želi da operezuje majke i djecu. Protest je samo upozorenje poslanicima da ne glasaju za ove pogubne mjere“, rekao je juče Vučinić.

Unija slobodnih sindikata (USS) juče je organizovala protest, takođe ispred zgrade Skupštine, zbog Predloga budžeta za 2017. i sanacione mjere, koje je predložila Vlada, a koje znače smanjenje dijela naknada za majke sa troje i više djece, ukidanje minulog rada, kao dijela zarade, i neisplaćivanje dječjeg dodatka za nekoliko hiljada djece u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: