Ana Đukanović nema više hipoteku od 13 miliona eura

Stan od 214 kvadrata donedavno bio založen zbog obaveza advokatice od 13,1 milion eura prema Zapad banci i estonskoj firmi “OU Calyptra invest”
18202 pregleda 22 komentar(a)
Ana Đukanović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ana Đukanović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Zapad banka i estonska firma “OU Calyptra invest” deblokirale su stan sestre predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, podgoričke advokatice Ane Đukanović, koji je krajem marta prošle godine bio založen na ime kredita od 13,1 milion eura.

Sa stana od 214 kvadrata na drugom spratu stambene zgrade „Croling“ u podgoričkom naselju Kruševac, 21. novembra iz lista nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, izbrisana je hipoteka Zapad banke i estonske kompanije.

Advokatica Đukanović nije odgovorila na pitanja “Vijesti”, koja su joj proslijeđena SMS porukom 28. novembra. Od Đukanovićeve “Vijesti” su tražile odgovor na osnovu čega je stan bio založen i ko je bio korisnik kreditnih aranžmana od 13,1 miliona eura... Na stan je bila upisana i zabrana otuđenja i opterećenja bez saglasnosti povjerilaca, ali nije poznato zbog čega je Ana Đukanović založila nekretninu za milionske kredite.

„Hipoteka prvog reda u korist Zapad banke i hipoteka drugog reda u korist firme ‘OU Calyptra invest’ od 28. februara ove godine (2018). Dužnik Ana Đukanović, dug 880.000 plus 5.316.675,51 euro + 7.000.000. Zabrana otuđenja i opterećenja bez saglasnosti povjerilaca, pristanak na neporesdno izvršenje bez odlaganja“, stajalo je kao teret na imovinu advokatice.

Pokret za promjene je tražio od CBCG da ispita kako je Zapad banka dala višemilionski kredit Kolarevićevoj uz zalog za stan. Đukanovićeva je prije uzimanja kredita kod Zapad banke uspjela da izmiri kreditno zaduženje od 200 hiljada eura kod druge banke, koliko je do tada bila upisana hipoteka na ovaj stan.

Radi se o zgradi u kojoj u prizemlju pet poslovnih prostora od 186, 84, 78, devet i 43 kvadrata ima podgorička kompanija „BB Solar”, čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin predsjednika države.

Prema podacima iz katastra, Ana Đukanović ima još pet stanova od ukupno 385 kvadrata u zgradi na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u kojoj se nalazi hotel “Best Western”. Ovi stanovi su založeni za kredit od 200 hiljada eura Hypo Alpe Adria Banke iz 2008. godine (sadašnja Adiko banka), čija se otplata završava 2023. godine, kao i za 370 hiljada eura od NLB Montenegrobanke čija se otplata završava 2026.

Đukanovićeva je vlasnik i 157 kvadrata poslovnog prostora, pod sjevernom tribinom Gradskog stadiona, koji je izdat Zavodu za hitnu medicinsku pomoć za 17.889 eura godišnje.

Stan sada blokiran za dug Edina Kolarevića od 150.000€

Iako je Zapad banka skinula hipoteku, stan Đukanovićeve i dalje je blokiran od Nove banke (nekadašnja Azmont banka). Advokatica je u martu ove godine založila stan na ime kredita od 150 hiljada eura, koji je namijenjen njenom sinu Edinu Kolareviću.

„Upis hipoteke po osnovu založne izjave od 7. marta. Hipotekarni dužnik Ana Đukanović u korist hipotekarnog povjerioca Nova banka korisnik kredita Edin Kolarević u iznosu od 150.000“, piše i dalje u listu nepokretnosti

Kolarević je dužan da kredit vrati u roku od 60 mjeseci.

Edin Kolarević povezuje se sa firmama „Serzman Incorporated” i DP “Hotel Facility”, koje gazduju luksuznim turističkim naseljem “Dobrota Palazzi”, u okviru koga se nalazi hotel sa pet zvjezdica “Allure Palazzi Kotor Bay”.

Bonus video: