Arbitraža po tužbi MNSS-a: Poraz bi budžet koštao 72 miliona eura

Ofšor firme MNSS i Rekupero su u decembru 2011. dobili odobrenje od glavnog sekretara ICSID-a da podnesu zahtjev za obeštećenje protiv Crne Gore. Oni su arbitražni postupak pokrenuli pravilima arbitraže, ICSID pravilima i na osnovu Bilateralnog investicionog sporazuma između Kraljevine Holandije i bivše Savezne Republike Jugoslavije
3 komentar(a)
protest Željezara, Foto: Ivan Petrušić
protest Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 28.05.2015. 17:57h

Naredne sedmice počinje pretres u arbitražnom postupku koji su bivši vlasnik Željezare i njen najveći povjerilac, kompanija Montenegro spešlti stils (MNSS) i sa njom povezana firma Rekupero, pokrenuli protiv države. Ovim postupkom strani investitori od države traže isplatu 72 miliona eura koliko su, kako tvrde, bile “njihove investicije i krediti odobreni nikšićkoj fabrici”.

“Ne možemo da komentarišemo dok se ne završi glavni pretres. Takav savjet smo dobili i od advokata koji nas zastupa u ovom postupku”, kazao je juče “Vijestima” jedan od vladinih zvanilnika. Više predstavnika Vlade i privatizacionog procesa biće saslušano i iduće sedmice putuje u Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova (ICSID), članicu grupacije Svjetske banke, gdje je i pokrenuta arbitraža.

Iz Vlade su ranije saopštili da su ispunili sve obaveze iz ugovora i domaćih i međunarodnih zakona u slučaju Željezare Nikšić i njenog bivšeg vlasnika, kao i da imaju dokumentaciju da to dokažu na arbitraži.

Sagovornik “Vijesti” je objasnio da će nakon glavnog pretresa proći “najmanje dva do tri mjeseca” dok ICID ne zauzme stav oko ove arbitraže.

Ofšor firme MNSS i Rekupero su u decembru 2011. dobili odobrenje od glavnog sekretara ICSID-a da podnesu zahtjev za obeštećenje protiv Crne Gore. Oni su arbitražni postupak pokrenuli pravilima arbitraže, ICSID pravilima i na osnovu Bilateralnog investicionog sporazuma između Kraljevine Holandije i bivše Savezne Republike Jugoslavije. Taj međunarodni sporazum potpisao je bivši ministar spoljnih poslova SRJ Goran Svilanović 29. januara 2002. u Hagu sa holandskim ministrom Jozijasom van Artsenom. Taj sporazum je obavezujući za Crnu Goru kao bivši dio SRJ do 2017. godine. MNSS i Rekupero su već dobili jedan međunarodni spor, jer je Visoki sud pravde Engleske i Velsa u avgustu prošle godine presudio da imaju pravo na potraživanja od Željezare od 90 miliona eura.

Stečajni upravnik im je, nakon angažovanja nezavisnih eksperata, priznao 60 miliona eura, od čega MNSS-u 13 miliona a Rekupera oko 47 miliona, koja se odnose na kredite koje su odobrili Željezari, dok je osporio 36 miliona, koje bivši vlasnik potražuje na ime izgubljene dobiti. Apelacioni sud je kasnije potvrdio njegovo rješenje.

MNSS je 2006. kupio Željezaru. Tada je njihov pravni savjetnik bila sestra premijera Ana Đukanović, na dvije godine kasnije je nakratko bila u bordu direktora nikšićke Željezare, dok je njom kao predstavnik MNSS-a rukovodio Radomir Vukčević. MNSS je upravljao Željezarom do stečaja u aprilu 2011, a prije toga imali su sukobe sa radnicima koji su ih u jednom trenutku i istjerali iz zgrade.

Bonus video: