Atlas banka da plati 12,5 miliona eura - Vijesti.me
ARAPI OD KNEŽEVIĆA SUDSKI NAPLAĆUJU GARANCIJU

Atlas banka da plati 12,5 miliona eura

Kompanija Kaspia Property, prema informacijama „Vijesti“, tužila je Privrednom sudu Atlas banku jer joj nije isplatila 12,5 miliona eura, iako se izvršni direktor banke Đorđe Đurđić svojim potpisom na to obavezao prilikom izdavanja garancije i mjeničnog ovlašćenja banke

Duško Knežević
Duško Knežević (Foto: Savo Prelević)

Arapska kompanija Kaspia Property Holdings  od Atlas banke Duška Kneževića  sudskim putem traži naplatu odobrene bankarske garancije na iznos od 12,5 miliona eura.

Prema nezvaničnim informacijama, povlačenje navedenog iznosa  Atlas banku bi moglo da otjera u stečaj. Kapital banke, prema  posljednjim podacima za devet mjeseci prošle godine, iznosio je oko 29,77 miliona eura.  

Kompanija Kaspia Property, prema informacijama „Vijesti“, tužila je Privrednom sudu Atlas banku jer joj nije isplatila 12,5 miliona eura, iako se izvršni direktor banke Đorđe Đurđić svojim potpisom na to obavezao prilikom izdavanja garancije i mjeničnog ovlašćenja banke.

Prije Atlas banke ovu finansijsku obavezu Arapima, prema dostupnoj dokumentaciji, trebalo je da izmiri  predsjedavajući grupe Knežević, za kojeg su u spisima suda, u ovom predmetu, navedeni podaci da je državljanin Kipra.

Bankarska garancija je ugovorena sa tužiocem da mu se isplati „bez prava ispitivanja osnova“, ukoliko kompanija Kaspia Property Holdings zatraži njenu naplatu.  

Atlas banka
Atlas banka(Foto: Luka Zeković)

Glavna rasprava u Privrednom sudu zakazana je za 13. april, a prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ neće biti iznenađenje ukoliko, u međuvremenu, neku odgovarajuću mjeru u cilju zaštite čitavog bankarskog sistema preduzmu monetarne vlasti.

Ovako nešto nije se desilo u bankarskom sistemu Crne Gore  od oktobra 2008. godine, kada je zbog nevraćenih kredita klijenata, Prvoj banci, u vlasništvu familije Đukanović, odobrena državna pomoć od 44 miliona eura.

Dužan grčkim i austrijskim bankarima

Kneževićeva grupacija je već nekoliko godina bila u finansijskim problemima, zbog nevraćenih kredita koji se mjere desetinama miliona eura grčkoj Pires banci, ali i bivšoj Hipo Alpe Adria banci čiji je pravni nasljednik Heta Asset.

Predstavnici Hete krajem prošle godine su angažovali svoje ljude iz Slovenije, Srbije i Crne Gore koji su vodili istragu o svim kompanija iz Atlas grupacije, kao i o kompletnoj imovini koja je u zvaničnoj evidenciji bila u vlasništvu Duška Kneževića i njegovih privatnih firmi. Sve to iz razloga što su njegove lične mjenice ostale u bivšoj Hipo Alpe Adria banci iz Austrije. 

Fond Atlas mont fond nakon godinu i tri mjeseca nije isplatio 137 nesaglasnih akcionara fonda, koji traže oko 3,5 miliona eura. Komisija za hartije od vrijednosti ovih dana trebalo bi da preduzme nove mjere protiv menadžmenta i uprave društva Atlas mont koje upravlja fondom, a koje je u većinskom vlasništvu Kneževićeve privatne firme.