Bivši radnici KAP-a na protestima 1. marta čekaju novac

Radna grupa koja treba da riješi sporove u vezi sa zakonom nije se ni sastajala
2 komentar(a)
bivši radnici KAP, Foto: Luka Zeković
bivši radnici KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.02.2017. 18:02h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma u stečaju koji su 26. decembra nakon razgovora sa premijerom Duškom Markovićem, prekinuli ulične proteste, zakazali su za naredni ponedjeljak i srijedu okupljanja pred zgradom Vlade, a u utorak ispred zgrade Skupštine.

Na taj korak su se odlučili zbog, kako navode, neizvjesnosti hoće li Markovićeva administracija ispuniti premijerovo obećanje da se u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza, za 414 bivših radnika KAP-a "do 1. marta isplate otpremnine".

Ovi ljudi su u prijevremenu penziju otišli nakon uvođenja stečaja u KAP tokom druge polovine 2013. godine, a prošle godine su protestovali osam mjeseci zbog neisplaćivanja optremnina od 5,45 miliona eura određenih zakonom.

Predstavnik bivših radnika Nikola Raković saopštio je “Vijestima” da se mješovita komisija koja je trebalo da otkloni sve dileme nije ni sastajala protekla dva mjeseca, a da su im tek u utorak iz Ministarstva ekonomije saopštili da će prvi sastanak biti 27. februara.

"Još vjerujemo da će premijer Marković ispuniti obećanje, i realizovati sve svoje konstatacije saopštene tokom razgovora. Ali nemamo nikakvo povjerenje u Dragana Kujovića, pomoćnika bivšeg ministra ekonomije Vladimira Kavarića, koji je nam je tokom prošle godine opstruirao isplatu otpremnina. Komisija bi trebalo da konstatuje sve ono što je premijer Marković naveo prilikom našeg razgovora”, naveo je Raković.

Kako se predložena komisija, u kojoj su učešće trebalo da uzmu i predstavnici bivših radnika, nije ni sastajala, Raković i pregovarački tim su se premijeru pismom obraćali tri puta, posljednji put 20. februara. Jedino se promijenilo to da je Kujović imenovan, umjesto Gorana Nikolića, da predsjedava komisijom.

"Vi ste konstatovali da se novac u visini 5,45 miliona eura, usvojen Zakonom o budžetu za 2016, nalazi na posebnom računu i da se odnosi na nas 414 radnika KAP-a sadašnjih penzionera, da se radi o važećem socijalnom programu iz 2009, da će isplate biti realizovane do 1. marta 2017. godine. Po vašem iskazu tu nema nikakve dileme“, ističe se u posljednjem obraćanju bivših radnika, od 20. februara, premijeru Markoviću.

Marković rekao i da ne treba mijenjati zakon

"Želimo da istaknemo još jednu konstataciju premijera Markovića, a to je procjena da nema potrebe da se važeći Zakon vraća u skupštinsku proceduru, s obzirom na poslanički sastav u parlamentu. Sve odluke u vezi sa ovim Zakonom, kako je naveo, bile bi donesene jednostrano", naglasio je Raković citirajući, kako tvrdi, jednu od ključnih premijerovih konstatacija.

Prema nezvaničnim iformacijama iz Vlade, ipak će biti neophodne izmjene zakona, zbog čega se i formira nova komisija.

Sadašnji Zakon o izmirenju obaveza Skupština je usvojila na zahtjev poslanika DF-a, koji bojkotuju Skupštinu, odnosno, predsjednika Radničke partije Janka Vučinića.

Cijelu prošlu godinu bivša Vlada Mila Đukanovića smatrala je da je važeći Zakon „nedorečen“, ali i „diskriminatorski“ u odnosu na ostale radnike KAP-a i zavisnih preduzeća, zbog čega mora biti izmijenjen i dopunjen, kako bi se stvorili uslovi i za isplatu 414 bivših radnika KAP-a.

Bonus video: