Blažo Đukanović sa Bemaksom u višemilionskom poslu za Glavni grad

Firma mlađeg Đukanovića BB Solar je podizvođač u projektu izgradnje jugozapadne obilaznice čija je vrijednost 22 miliona eura
584 pregleda 52 komentar(a)
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.05.2018. 13:23h

Preduzeće BB Solar Blaža Đukanovića, sina bivšeg premijera i novog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, učestvuje u sprovođenju višemilionskog projekta Glavnog grada, izgradnji saobraćajnice jugozapadna obilaznica.

BB Solar, čiji su osnivači, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), mlađi Đukanović i Ivan Burzanović, je podizvođač u ovom poslu. Glavni izvođač radova je kompanija Bemaks čiji je osnivač i izvršni direktor, prema zvaničnim podacima, Veselin Kovačević.

Jugozapadna obilaznica, vrijedna skoro 22 miliona eura, kapitalni je projekat kojim će Podgorica dobiti saobraćajnicu bulevarskog tipa, koja će povezati magistralni put Podgorica-Cetinje i Podgorica-Petrovac. Obilaznica od oko 3,62 kilometra, podijeljena je na tri dionice i imaće dva objekta - most preko rijeke Morače, od oko 150 metara i nadvožnjak u zoni KAP-a, dužine 29,4 metra. Od prateće infrastrukture predviđena je izgradnja atmosferske kanalizacije, TK kanalizacije, javne rasvjete i vodovoda. Kao najbolji ponuđač na oba raspisana tendera je izabrana kompanija Bemaks. Na tenderu za izgradnju I i III dionice saobraćajnice - od magistralnog puta Podgorica-Petrovac do mosta na Morači i od mosta do puta Podgorica-Cetinje, izabran je Bemaks, dok je na drugom tenderu za izgradnju II dionice - izrada Glavnog projekta i izgradnja mostu na Morači po sistemu ključ u ruke, izabran konzorcijum kojeg čine Bemaks i Crnagoraput. BB Solar je kao podizvođač angažovan za izradu glavnog projekta elektroinstalacija jake struje i nabavku potrebnog materijala i opreme za sve tri dionice.

Bemaks je za izgradnju I i III dionice na tenderu ponudio ukupno 9.870.035 eura sa PDV-om, a za izgradnju druge dionice 5.798.320 eura sa PDV-om. BB Solaru za radove na I i II dionici pripada oko 11,9 odsto ukupne vrijednosti ponude, a za drugu dionicu 1,94 odsto, što je ukupno oko 1,28 miliona eura za sve tri dionice.

Iz Glavnog grada su “Vijestima” kazali da je kriterijum za izbor najpovoljnije ponude na oba tendera bila najniža ponuđena cijena.

“Angažovanje podizvođača/podugovarača je isključivo pravo ponuđača i naručilac nema pravo da utiče i ograničava izvođače radova u angažovanju podizvođača. Izbor podizvođača ne može biti od uticaja na izbor ponude već najniža ponuđena cijena i ocjena ispravnosti ponuda u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”, rekli su iz Glavnog grada odgovarajući na pitanje da li je prilikom izbora najpovoljnijeg ponuđača za Jugozapadnu obilaznicu u obzir uzeto to što je jedan od podizvođača kompanija BB Solar, odnosno da li je to uticalo na izbor.

Na sajtu BB Solara objavljeno je da su an­ga­žo­va­ni na 13 pro­je­ka­ta mi­li­on­ske vri­jed­no­sti. BB So­lar je uklju­čen u po­slo­ve pre­ko part­ne­ra, a najviše preko Be­maksa.

BB Solar je bio zadužen za isporuku i polaganje 4.500 metara kabla 12/20kV, kao i ugrađivanje svih elektroinstalacija jake i slabe struje za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Tivat-Kotor vrijednosti 10,25 miliona eura. Đukanovićeva firma je bila an­ga­žo­vana i za de­mon­ta­žu sta­rih i mon­ta­žu no­vih li­ra, kao i po­sto­je­ćih svje­tilj­ki za jav­nu ra­svje­tu i po­sta­vlja­nje no­vih LED svje­tilj­ki za jav­nu ra­svje­tu u op­šti­ni Her­ceg No­vi, kao i za na­bav­ku ma­te­ri­ja­la i opre­me i ra­do­va na elek­troin­sta­la­ci­ja­ma ja­ke i sla­be stru­je na zgra­di biv­šeg Ru­skog po­slan­stva u pre­sto­ni­ci Ce­ti­nje.

BB So­lar bio je uklju­čen i u iz­grad­nju dvi­je uli­ce u Za­go­ri­ču u Pod­go­ri­ci, gra­dio je i uli­cu na Za­bje­lu, a odr­ža­vao je elek­trora­do­ve i pri­li­kom re­kon­struk­ci­je ma­gi­stral­nog pu­ta M-2 Pe­tro­vac-Pod­go­ri­ca, ras­kr­sni­ca sa obi­la­zni­com Go­lu­bov­ci. Toj firmi je po­vje­rena is­po­ru­ka i iz­vo­đe­nje svih elek­troin­sta­la­ci­ja ja­ke i sla­be stru­je na po­slov­nom objek­tu na Sta­rom aero­dro­mu u Pod­go­ri­ci, kao i stambenoj zgradi u Mo­mi­ši­ći­ma. Angažovani su i za elek­troopre­ma­nje zgra­de u Ko­to­ru, kao i za ure­đe­nje elek­troin­sta­la­ci­ja ja­ke i sla­be stru­je, BMS i EMP pri opre­ma­nju ho­te­la u la­me­li PC2 u Atlas ka­pi­tal cen­tru u Pod­go­ri­ci.

Za po­tre­be državne Elek­tro­pri­vre­de u Ba­ru je BB So­lar za­du­že­n da iz­gra­di ka­blov­ski vod. Ta­ko­đe, od Elek­tro­pri­vre­de su u Plje­vlji­ma do­bi­li po­sao ko­ji se od­no­si na iz­grad­nju pod­zem­nog vo­da 0,4 Kv „Na­se­lje Po­tr­li­ca“ po si­ste­mu ključ u ru­ke.Dobit imali i prošle godine

BB Solar je u prošloj godini imao neto dobit od oko 163,2 hiljade eura, 6,5 puta veću nego 2016, pokazuju finansijski iskazi kompanije dostavljeni Poreskoj upravi. Firma je u 2016. godini imala profit od 24.570 eura, godinu ranije 13.134 eura, u 2014. godini 9.915, a u 2013. oko 145 hiljada eura.

Poslovni prihodi firme, čija je osnovna djelatnost projektovanje i izvođenje svih vrsta elektroinstalacija, iznosili su preko 1,6 miliona eura, oko 160 hiljada više nego u 2016. godini. Poslovni rashodi su smanjeni oko 25 hiljada na oko 1,38 miliona eura. BB Solar je osnovan 2011. godine.

Bonus video: