Brajović neće da kaže kad je podnio prijave za trošenje novca u parlamentu

Državna revizorska institucija u izvještaju navela da je samo nekadašnji generalni sekretar podnio krivičnu prijavu policiji
75 pregleda 13 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.11.2017. 19:27h

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović nije odgovorio na pitanje “Vijesti” kada je podnio Tužilaštvu i policiji krivične prijave zbog malverzacija u trošenju novca u parlamentu u prošloj godini.

On je ranije javno izjavio da je otkrio malverzacije i da je to prijavio Tužilaštvu i policiji. Rekao je da je poslovanje parlamenta u prošloj godini pitanje za njegove prethodnike.

Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativno mišljenje na poslovanje Skupštine u prošloj godini, jer je revizija pokazala da je parlament poslovao mimo zakonskih propisa.

U izvještaju koji je dostavljen vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, utvrđeno je da 120,78 hiljada eura koliko je isplaćeno prošle godine iz blagajne Skupštine po osnovu akontacije za 239 putničkih naloga, nije razduženo.

Bivši generalni sekretar Skupštine pokojni Siniša Stanković podnio je krivičnu prijavu protiv službenice parlamenta Tamare Čađenović 9. janura ove godine. On je sumnjao da su pojedini nalozi fiktivni i da su potpisi na njima lažni. Ta informacija se nalazi u Izvještaju DRI.

Brajović nije odgovorio na pitanja “Vijesti” zašto u Izvještaju DRI nema informacije da je i on podnio krivičnu prijavu, te da li je prilikom revizije DRI obaviještena o tome da je i on podnio krivičnu prijavu. Brajović nije odgovorio na pitanje koliko je ukupno iz parlamenta podnijeto krivičnih prijava zbog malverzacija u trošenju novca.

Umjesto jasnih odgovora na postavljena pitanja, predsjednik parlamenta je kazao da pitanje kada je tačno i kome prijavio sumnju u finansijske mahinacije, predstavlja zamagljivanje stvarne odgovornosti pojedinaca u bivšem rukovodstvu i službi Skupštine.

"U koliko sam sati uveče prvi put pozvao policiju, da li sam ja lično ili ovlašćeno lice po mom nalogu kontaktiralo tužilaštvo sa pripremljenom dokumentacijom, i koliko puta i kada smo od decembra prošle do oktobra ove godine dopunjavali prijavu, pitanja su koja se tiču procesnog prava i saradnje institucija” kazao je Brajović.

On je rekao da "ne nasijeda na pokušaje da se odgovornost za mahinacije u Skupštini prebaci na njega", te da je dolaskom na čelo Skupštine krajem novembra 2016. godine, odmah po saznanju da nije moguće utvrditi činjenično stanje u blagajni i da postoji mogućnost da je zloupotrijebljen skupštinski novac, sprovedena je u tim situacijama zakonom propisana procedura.

Skupština ima rok da do 24. novembra dostavi DRI plan aktivnosti za realizaciju 23 preporuke koji sadrži mjere, nosioce aktivnosti i rokove.

DRI je dala rok od šest mjeseci da se realizuju preporuke.

Negativno mišljenje DRI je zbog nemara u dužem periodu

Brajović je kazao da se zna ko je zapošljavao osumnjičene za malverzacije i zna se ko je postavio sistem koji je omogućavao odsustvo jasne procedure i kontrole nad ovlašćenim službenikom blagajne.

"Negativno mišljenje DRI jasno se odnosi na period prije mog dolaska i rezultat je nemara u dužem periodu. Je li taj nemar namjeran ili slučajan, nije pitanje za mene. Podsjećam da je poslanik moje partije u prethodnom sazivu Damir Šehović prošle godine najglasnije ukazivao i insistirao na pojašnjenjima u vezi sa finansijskim poslovanjem Skupštine”, kazao je Brajović.

On je dodao da odgovore o zloupotrebi skupštinskog novca treba tražiti na drugoj adresi i od drugih aktera.

“Građani to dobro znaju i kao i ja čekaju odgovor tužilaštva i policije”, kazao je Brajović.

Bonus video: