Brković im dužan 42 plate: Stižu pred Vladu ako ih ne isplate

“Saradnica bivše ministarke Zorice Kovačević nam je obećala da će oni 'vidjeti nešto s Brkovićem' da nam se poveže radni staž. Od toga, međutim, ništa nije bilo"
72 pregleda 14 komentar(a)
vektra nord radnici, Foto: Dragana Šćepanović
vektra nord radnici, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 17.09.2016. 11:50h

Ispred zatvorene kapije drvoprerađivačkog preduzeća “Vektra nord”, desetak radnika juče je zatražilo hitnu intervenciju državnih institucija i ministarstava u rješavanju njihovih problema.

Radnici firme koja je vlasništvo Dragana Brkovića tvrde da im poslodavac duguje 42 plate, poreze i doprinose, a na “odmoru” su od jula prošle godine.

Desetak od ukupno 27 radnika dali su rok od osam dana nadležnima da reaguju i najavili proteste ispred Vlade u Podgorici, ako se to ne desi.

“Od 2008. bezuspješno pokušavamo da razgovaramo s Brkovićem, kako bi nam objasnio situaciju u kojoj je i preduzeće i mi. Niko nas ništa ne obavještava, a na odmore, prije 14 mjeseci, su nas poslali s rješenjima u kojima se navode članovi zakona koji se odnose na porodiljska odsustva. Na ulici smo, bez osnovnih uslova za život, ne znamo koji nam je status, neki od nas ne mogu da regulišu penziju, nemamo zdravstveno osiguanje niti da li će kapije fabrike ikada biti otvorene”, kazao je jedan od radnika.

Tvrde da su u vrijema kada su prestali da rade, u krugu fabrike ostale velike količine rezane građe koja je u međuvremenu prodata.

Od tog novca, kako kažu, nijesu dobili ništa.

Krug fabrike, kako tvrde, mjesecima služi samo za ispašu konja.

Podsjećaju i da su bili i u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, ali da nikakve koristi od toga nije bilo.

“Saradnica bivše ministarke Zorice Kovačević nam je obećala da će oni 'vidjeti nešto s Brkovićem' da nam se poveže radni staž. Od toga, međutim, ništa nije bilo. Sada se obraćamo ne samo tom, već i ostalim nadležnim ministarstvima, ali i obudsmanu da obrate pažnju na 27 ljudi kojima se krše osnovna ljudska prava. Kada su nam bili dužni 27 plata pokrenuli smo sudski postupak, ne znamo ni šta je s tim. Sada ćemo tužbu dopuniti”, rekao je jedan od radnika.

Firma je osnovana nakon što je “Vektra Montenegro” 2007. godine kupila “Impregnaciju” - nekadašnjeg kolašinskog privrednog giganta, tada firmu u stečaju.

Predstavici bivših radnika “Impregnacije” više puta su isticali da imaju dokaze da je privatizacija preduzeća izvedena pod vrlo sumnjivim okolnostima.

Oni tvrde da u Privrednom sudu ne postoje dokazi da je Brković ikada uplatio ni eura više od depozita za javno nedmetanje od oko 300. 000 eura.

Inspekcija rada je tokom kontrole u preduzeću “Vektra Nord”, početkom pretprošle godine, utvrdila da poslodavac zaposlenima u toj firmi duguje 23 zarade i da im nije uplatio doprinose na obavezno socijalno osiguranje od jula 2010.

Izvršna direktorica preduzeća Vesna Milošević juče nije odgvorarala na telefonske pozive novinarke “Vijesti”.

U januaru je novinarima kazala da će isplata dužnih zarada početi u februaru, a da će sve obaveze biti izmirene do juna.

Bonus video: