Broj priključaka neznatno manji

Prema izvještaju AEM-a, zabilježen je negativan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa u odnosu na kraj jula, za 983
0 komentar(a)
Televizija, Foto: Shutterstock
Televizija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.10.2015. 09:35h

Broj priključaka za distribuciju radio i televizijskog (TV) programa preko različitih platformi smanjen je na kraju septembra u odnosu na kraj jula 0,6 odsto na 163,89 hiljada, saopšteno je iz Agencije za elektronske medije (AEM).

Prema izvještaju AEM-a, zabilježen je negativan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa u odnosu na kraj jula, za 983.

Na kraju septembra 15,87 odsto domaćinstava u Crnoj Gori koristilo je samo zemaljski, analogni odnosno besplatni prijem radio i televizijskih programa.

„Ostala domaćinstva su se odlučila za korišćenje jedne od alternativnih platformi za distribuciju radio i TV programa, njih 84,13 odsto“, navodi se u izvještaju AEM-a.

Posmatrajući samo učešće nezemaljskih platformi, IPTV sa učešćem od 39,23 odsto je na liderskoj poziciji na tržištu usluga distribucije radio i TV programa do krajnjih korisnika.

„Za njom slijedi DTH distribucija sa 32,99 odsto, KDS sa 16,12 odsto, MMDS sa 11,61 odsto i mobilna platforma sa učešćem od 0,05 odsto“, kazali su iz AEM-a.

Prosječna cijena osnovnog paketa je iznosila 10,17 eura.

U osnovnom paketu korisnicima je dostupno, u prosjeku, 81 televizijski kanal. Samo jedan operator u ponudi ima i radijske kanale.

Tražnja za uslugama distribucije radio i TV programa razlikuje se u zavisnosti od regija Crne Gore.

„Posmatrano u odnosu na broj domaćinstava tražnja je najveća u primorskoj regiji, 112,61 odsto. To znači da je broj priključaka za nezemaljske platforme veći od broja domaćinstava u toj regiji”, objasnili su iz AEM-a.

Iz AEM-a su kazali da, u cilju ispravnog tumačenja tog podatka, treba imati u vidu da se u primorskoj regiji određeni broj priključaka odnosi na priključke u hotelima i ostalim turističkim objektima.

Slijedi središnja regija sa 86,68 odsto i sjeverna regija u kojoj 53,09 odsto domaćinstava koristi usluge operatora.

Saglasno izdatim odobrenjima AEM-a, pravo da distribuira radio i televizijske programe do krajnjih korisnika, posjeduje sedam operatora i to dva kablovska, dva IPTV operatora i po jedan MMDS, DTH i mobilni operator.

U Crnoj Gori se od 17. juna emituju digitalni televizijski signal.

Bonus video: