Budvani se obučavaju da ne bude muke kada Njemci odu

WTE se za gradnju postrojenja kreditno zadužila 56 miliona eura, a po dogovoru iz maja postignutim sa Opštinom i Vladom napustiće projekat do kraja ove godina
52 pregleda 2 komentar(a)
postrojenje za tretman otpadnih voda, Budva, Foto: Vuk Lajović
postrojenje za tretman otpadnih voda, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.07.2018. 19:07h

Budvansko postrojenje za tretman otpadnih voda radi normalno, a šest radnika trenutno je na obuci kako bi bili osposobljeni da upravljaju najvećim investicionim projektom u tom gradu kada njemačka kompanija WTE i lokalna uprava sporazumno raskinu ugovor.

WTE se za gradnju postrojenja kreditno zadužila 56 miliona eura, a po dogovoru iz maja postignutim sa Opštinom i Vladom napustiće projekat do kraja ove godina.

U roku od 150 dana trebalo bi da bude obavljena supervizija projekta koji je vodila kompanija čiji je većinski vlasnik austrijski koncern EVN, s ciljem da se utvrdi koliko je novca utrošeno u realizaciju projekta. Prema planu, Opština Budva bi se potom kreditno zadužila i isplatila WTE...

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović kazao je da očekuje da će zaključiti protkol o sporazumnom raskidu ugovora.

Ističe da je u toku intenzivna četrdesetodnevna obuka za šest radnika koje je delegirala Opština.

“Jedan broj stalno zaposlenih ljudi, koji rade na postrojenju su se izjasnili da žele da ostanu, kada Opština, odnosno preduzeće koje bude formirano, preuzmu upravljanje“.

Navodi da se paralelno sprovodi i supervizija projekta.

“Ne samo vezano za postrojenje, nego i šta je sve urađeno, a šta nije... Početkom septembra trebalo bi da izađemo sa finalnim stanjem, nakon čega se nadam da ćemo sa gospodom iz WTE postići dogovor oko završnog protokola i načina njihovog izlaska iz projekta“.

Prema dogovoru iz maja, supervizija projekta mora biti završena u roku od 90 dana, a WTE potom isplaćen za 60 dana.

Dogovoreno je da se u koordinaciji Opštine i Vlade pregovara sa međunarodnim finansijskim institucijama i bankama oko novog kreditnog aranžmana i refinansiranja postojećih obaveza. Proračun je da bi godišnje obaveze Opštine bile višestruko manje nego što sada iznose prema njemačkom partneru - prema ugovoru za projekat otpadnih voda u naselju Vještica oko sedam miliona eura.

Rodić: Obračunaćemo i tri miliona data Svetu

Pravni zastupnik Opštine, advokat Goran Rodić, nedavno je kazao da će u dogovoru sa WTE oko izlaska iz projekta predmet obračuna biti i tri miliona eura, koja su po sopstvenom priznanju uzeli pripadnici budvanske kriminalne grupe.

“Budva sigurno neće plaćati ono što je neko drugi nezakonito pribavio. Za taj iznos Budva sigurno neće njemačkoj firmi ništa plaćati. Specijelno tužilaštvo je od 2015. pokrenulo više istraga, među kojima je izuzeta dokumentacija i za projekat otpadne vode.

Rezultat takve istrage je bilo pet presuda na osnovu sklopljenih sporazuma o priznanju krivice pripadnika kriminalne grupe, a vezano za ‘izvlačenja’ tri miliona eura iz projekta tretmana otpadnih voda. Nakon što prekontrolišemo stvarno stanje i uporedimo cijene ukupnog dijela izvedenih radova na projektu, predmet konačnog obračuna biće i ovih tri miliona”.

Nekadašnji izvršni direktor WTE Ginter Faust pred istražiteljima je priznao da su tri miliona eura isplaćena kako bi Svetozar Marović vratio dug.

Bonus video: