Budvanska rivijera procijenjena na 209 miliona eura

Savjet za privatizaciju je prošle godine naložio da se uradi nova procjena kapitala Budvanske rivijere nakon čega će se razraditi različiti modeli restrukturiranja, što uključuje i izdvajanje firme sa državnim kapitalom za kompleks Sveti Stefan i Miločer
642 pregleda 8 komentar(a)
Budvanska rivijera, Foto: Arhiva Vijesti
Budvanska rivijera, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.07.2018. 20:09h

Vrijednost imovine najveće državne hotelske kompanije hotelske grupe Budvanska rivijera procijenjena je na 209 miliona eura, saznaju “Vijesti”.

Kada se uzmu u obzir obaveze hotelske grupe od 18 miliona eura i sudski sporovi vrijedni 3,8 miliona eura, ukupni kapital Budvanske rivijere na posljednji dan prošle godine je 187,5 miliona.To se, kako “Vijesti” nezvanično saznaju iz više izvora, navodi u Elaboratu o procjeni tržišne vrijednosti imovine Budvanske rivijere, a koji će se danas naći na dnevnom redu devete vanredne sjednice skupštine akcionara.

Savjet za privatizaciju je prošle godine naložio da se uradi nova procjena kapitala Budvanske rivijere nakon čega će se razraditi različiti modeli restrukturiranja, što uključuje i izdvajanje firme sa državnim kapitalom za kompleks Sveti Stefan i Miločer.

Ako bi se taj scenario dogodio sadašnji manjinski akcionari mogli bi postati većinski vlasnici preostalog dijela kompanije. Ova kompanija se nalazi u ovogodišnjem privatizacionom planu Vlade.

Većinski vlasnik Budvanske rivijere sada je država (Vlada, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje imaju oko 58 odsto akcija). Oko 15,23 odsto udjela pripada AIK banci iz Beograda, srbijanskog biznismena Miodraga Kostića, a isto toliko i dvije firme Strateks grupe ukupno 15,2 odsto američkog biznismena Nila Emilfarba. Za onoliko koliko bude procijenjena vrijednost kompleksa Sveti Stefan i Miločer biće umanjeno Vladino učešće u ostalom dijelu Budvanske rivijere u kojem će biti turističko naselje Slovenska plaža, budvanski hoteli Mogren i Aleksandar, kao i petrovački hoteli Palas, Castellastva i Cristal, pa će se povećati učešće sada malih akcionara koji mogu postati i većinski.

Montenegroberza je u aprilu 2016. godine upisala 1,2 miliona akcija Budvanske rivijere koje je AIK banka kupila od Strateksa za šest miliona eura. Odmah po kupovini akcija Stratex i Kostić su objavili strateško partnerstvo u Budvanskoj rivijeri, a saopšteno je da “dijele viziju razvoja te hotelske grupacije i vjeruju u njeno pozicioniranje kao vodeće u području hotelskog turizma u regiji”. Oni sada imaju po jednog člana u bordu direktora Budvanske rivijere.

Budvanska rivijera sa oko 3.800 kreveta najveća je turistička kompanija u Crnoj Gori. Sa dugom i bogatom tradicijom pružanja ugostiteljskih usluga ima prepoznatljiv imidž na turističkom tržištu Evrope. Budvanska rivijera upravlja i posluje sa pet hotela - Palas u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), turističko naselje Slovenska plaža u Budvi (tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel Aleksandar u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel Castellastva Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel Mogren u Budvi (tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica.)

Hotelska grupa u svom sastavu ima i hotele Sveti Stefan i vilu „Miločer“ u Miločeru koji su od januara 2007. pod višedecenijskim zakupom firme „Adriatic Properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa, a pod menadžmentom svjetskog hotelskog brenda „Aman Resorts“.

21 milion eura je Budvanska rivijera prihodovala prošle godine, što je bio rekodni prihod i veći za 11 odsto više nego 2016. godine. Prosječna plata stalno zaposlenih u kompaniji iznosi 722 eura i znatno je iznad prosjeka zarada u hotelskoj industriji

Procjena iz 2014. godine nije dala pravu vrijednost za najavljenu privatizaciju

Ministar turizma Pavle Radulović je u oktobru prošle godine u dopisu nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću objasnio da je odbor direktora Budvanske rivijere 2015. godine odlučio da izradi Elaborat o restrukturiranju koji je razradio dvije opcije i modele podjele akcija postojećim akcionarima, te da je taj dokument baziran na tek usvojenom Elaboratu o reprocjeni kapitala.

Ministar je pojasno da je Elaborat o reprocjeni radio 2014. godine Ekonomski fakultet na bazi troškovne metode i sa namjerom iskazivanja trenutne fer vrijednosti kapitala, budući da je prethodna procjena rađena 2004. godine, a u međuvremenu je značajan novac izdvojen za adaptaciju objekata i podizanje nivoa kvaliteta ponude.

“Nakon usvajanja tog elaborata Budvanska rivijera je tokom 2015. godine preduzela aktivnosti na adaptaciji prve faze hotela Aleksandar (82 smještajne jedinice), a tokom 2016. i 2017. godine adaptacija druge faze 110 smještajnih jedinica, novi berzanski blok i prateći sadržaji.

Uz to, vršena su konstantna ulaganja na investicionom održavanja u ostalim objektima, kao i značajna ulaganja u hotel Sveti Stefan od strane zakupca firme Petrosa Statisa.

“Procjena koja je u prethodnom periodu usvojena po pomenutoj metodologiji ne daje potencijale Budvanske rivijere koji su bitni sa stanovišta buduće segmentacije i privatizacije. Zato se pojavila potreba za novom procjenom kapitala sa tačno određenom namjenom i drugačijom metodologijom”, rekao je Radulović u odgovoru na pitanje poslanika Damjanovića.

Bonus video: