Budžet Opštine Kolašin usvojen uz medenjake DPS-a

Odbornici su usvojili i predloge odluke o planu Strateškog plana razvoja Opštine za naredne četiri godine, odluku o poreskim olakšicama, izvještaj o stanju uređenja prostora za ovu godinu i plan rada SO za 2018
99 pregleda 4 komentar(a)
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 26.12.2017. 18:12h

Prihodi i rashodi kolašinske Opštine naredne godine trebalo bi da budu oko 2,3 miona eura. Prema predlogu budžeta koji su odbornici Skupštine usvojili juče, od poreza i naknada planirani su najveći prihodi - oko 1,3 miliona eura, a oko milon eura će se u kasu sliti od donacija i transfera.

Usvojen je amandam Bojana Zekovića (SDP), pa će prvi put biti izdvojeno 15.000 eura kako bi se obezbijedili lap-topovi za sve polumaturante.

“Iako svi benefiti nijesu tako brzi i lako mjerljivi, vjerujem da ne postoji bolja investicija od 15.000 eura, koja će donijeti veću korist građanima Kolašina. To je pružanja mogućnosti svim našim đacima da, nezavisno od imovnog stanja svojih roditelja, jednako kao njihovi vršnjaci u razvijenijim sredinama, koriste sve prednosti koje računar može da im pruži u budućem obrazovanju“, obrazložio je on.

Prihvaćen je i amandman Slađane Živković (SNP), pa su socijalna davanja uvećana za 22.000 eura. Taj novac, prema njenom obrazaloženju, trebalo bi da bude usmjeren nezaposlenim porodiljama.

Za kapitalne rashode predviđeno je 130.000 eura.

Šef Odborničkog kluba opozicionog DPS-a Darko Brajušković kazao je da je iznos premali, uporedivši ga sa 80.000 eura koliko će, prema budžetu, potrošiti kabinet predsjednice Opštine Željke Vuksanović.

“Da je ovakav budžet bio u prethodnom periodu i da se ovako opredeljivalo za razvoj grada, gdje bi danas bili? Ako se ovako nastavi i ako je ovo perspektiva grada, onda bolje da se svi iselimo. Kako sa ovakvim sredstvima da pratimo trendove razvoja Crne Gore”.

Vladimir Martinović (Demokrate) zamjerio je što rashodi nijesu preciznije objašnjeni. On je imao primjedbu i na iznos od 12.000 koji će biti opredijeljen lokalnoj Turističkoj organizaciji (TO), ocijenivši da je to premalo s obzirom da je Kolašin turistički centar.

Odbornici su usvojili i predloge odluke o planu Strateškog plana razvoja Opštine za naredne četiri godine, odluku o poreskim olakšicama, izvještaj o stanju uređenja prostora za ovu godinu i plan rada SO za 2018.

Zasjedanje je počelo na neuobičajen način - Svetalna Milošević (DPS) je kolegama podijelila medenjake kupljene na Božićnom bazaru, s ciljem spuštanja tenzije.

Bonus video: