CBCG: Oduzimanje licence Atlas banci u Rusiji ne utiče na njeno poslovanje u CG

CBRF je oduzela licencu za rad Atlas banci u Moskvi zbog nepoštovanja zakonskih procedura te države
269 pregleda 4 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.05.2014. 14:16h

Odluka Centralne banke Ruske federacije da oduzme dozvolu za rad Atlas banci u Moskvi nije direktno povezana i nema uticaja na poslovanje Atlas banke AD – Podgorica i njen status ne ugrožava rizični profil Atlas banke u Podgorici sa aspekta mogućeg narušavanja interesa deponenata, povjerilaca i drugih klijenata banke u Podgorici i njenih filijala u Crnoj Gori, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore.

Atlas banka u Moskvi, kako se navodi u saopštenju, posluje kao zavisno pravno lice Atlas banke AD – Podgorica koja je njen osnivač, ali u poslovnom i funkcionalnom smislu banka u Moskvi ima svoj kapital, svoje deponente i povjerioce, samostalno obavlja djelatnost i u svemu je odgovorna isključivo ruskom supervizorskom i regulatornom autoritetu.

"Centralna banka Crne Gore će, kako se navodi, u skladu sa svojim ovlašćenjima i odgovornostima nastaviti aktivno praćenje i kontrolu rada Atlas banke AD – Podgorica, kao i svih ostalih banaka u Crnoj Gori u cilju održavanja zdravog bankarskog i finansijskog sistema, što je i ustavna obaveza Centralne banke kao institucije vrhovne monetarne vlasti. Centralna banka Crne Gore ističe da su svi parametri poslovanja banaka u Crnoj Gori iznad zakonom propisanih, što je pokazatelj stabilnosti i sigurnosti bankarskog sistema", navodi se u saopštenju CBCG.

Centralna banka Ruske federacije (CBRF) oduzela je licencu za rad Atlas banci u Moskvi zbog nepoštovanja zakonskih procedura te države i sumnje da je sumnjivim transakcijama iznijeto oko devet milijardi rubalja (oko 180 miliona eura).

Atlas banka Duška Kneževića od aprila 2008. godine posluje u Rusiji.

Atlas banka: Bojimo se da nam je licenca oduzeta iz nekih drugih razloga >>>

U Atlas banci su juče objasnili su da "nije riječ o operacijama iznošenja novca iz RF, već o redovnim poslovnim transakcijama po nalogu klijenata na računima u inostranstvu van RF.

Iz Atlas banke su naveli da je Centralna banka Ruske federacije donijela odluku da suspenduje licencu Atlas banci i i još jednom broju stranih banaka koje posluju na ruskom tržištu zbog nepoštovanja odredaba zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

"Povodom te odluke izražavamo duboko čudjenje, obzirom da je 16. aprila ove godine CBRF prema svojoj odluci dala rok od šest mjeseci ABM banci da izmjeni internih akata i prilagodi poslovanje odredbama tog zakona.

Bonus video: