Čekaju se rezultati superanalize, pšenica i dalje na carini

Iz Zdravstveno-sanitarne inspekcije je saopšteno da se 772.240 kilograma pšenice, porijeklom iz Srbije zbog utvrđene neispravnosti, nalazi pod carinskim nadzorom u skladištima Luke Bar.
64 pregleda 0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Luka Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.04.2011. 18:34h

Iako je prije najavljeno da će superanaliza pšenice, koja je krajem marta zbog neispravnosti, zadržana na carini u Luci Bar, biti gotova za samo nekoliko dana, rezultati još nijesu poznati, a ne zna se ni kada će biti.

Iz Zdravstveno-sanitarne inspekcije je saopšteno da se 772.240 kilograma pšenice, porijeklom iz Srbije zbog utvrđene neispravnosti, još nalazi pod carinskim nadzorom u skladištima Luke Bar.

"Odlučivanje o postupku po zahtjevu uvoznika je u toku i odluka će biti donijeta u roku koji je propisan zakonom", saopšteno je iz inspekcije, bez preciziranja o kojem zakonskom roku je riječ.

Iz “Montemlina”, koje je i uvoznik pšenice, je potvrđeno da rezultati analize još nijesu poznati.

Ranije analize pokazale neispravnost

Zdravstveno sanitarna inspekcija je ranije saopštila da je hemijska analiza te pšenice pokazala da je neispravna zbog sadržaja supstance koju luče gljivice, koji je veći od propisanog, zbog čega je i poslata na superanalizu, nakon koje će odlučiti o njenoj sudbini.

"Nakon obavještenja špeditera/uvoznika o rezultatima izvršenih analiza, Zdravstveno-sanitama inspekcija je poslala uzorke na superanalizu", piše u saopštenju Zdravstveno-sanitame inspekcije od 28. marta.

Iz “Montemlina” su objasnili da je problem nastao zbog neusaglašene regulative u regionu po pitanju dozvoljenog nivoa te supstance. U Srbiji se taj nivo ne kontroliše, jer je još na snazi pravilnik iz bivše državne zajednice dok je u Crnoj Gori 2009. godine usvojen novi pravilnik koji nalaže tu kontrolu.

“Montemlin” je, u saradnji sa “Nikšićkim mlinom”, u međuvremenu u Crnu Goru iz Francuske uvezao 4.600 tona pšenice koja je sinoć sa carinskog teminala u Baru, stigla u mlinove.

Drugi brod sa 3.300 tona pšenice, kako je saopšteno iz Montemlina, u Crnu Goru treba da stigne 26. aprila.

"Pšenica je izuzetno visokog kvaliteta i brašno neće koštati više od 47 centi po kilogramu”, kazali su u “Montemlinu".

Bonus video: