Cigarete će od juna biti skuplje, ali će cijene biti usklađene sa regionalnim

Usklađivanje ciejna je važno i da bi se izbjegle situacije da u susjednim zemljama razlike u cijenama paklice iste marke cigareta iznose i do 40 centi
89 pregleda 0 komentar(a)
cigare, trafika, Foto: Luka Zeković
cigare, trafika, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.03.2013. 20:32h

Ministarstvo finansija priprema izmjene Zakona o akcizama kojim će biti povećana maloprodajna cijena cigareta najkasnije do juna. Nacrt izmjena je, saopštili su “Vijestima”, u inicijalnoj fazi i još nije određeno za koliko će akcize biti povećane.

Iznosi akciza se postepeno povećavaju kako bi se uskladile sa direktivama Evropske unije, a naredno usklađivanje je važno i kako bi se izbjegle situacije da u susjednim zemljama razlike u cijenama paklice iste marke cigareta iznose i do 40 centi.

Akcize je trebalo da budu povećane 1. januara, kao što je rađeno ranijih godina, i kada su to uradile susjedne zemlje Srbija i Bosna i Hercegovina. U Srbiji su akcize povećane za deset dinara ili 8,9 centi po paklici, dok je u BiH došlo do značajnijeg povećanja koje je uticalo da paklice nekih vrsta cigareta budu skuplje i do 30 centi.

Iz Ministarstva su pije Nove godine saopštili da su odložili povećanje akciza za drugi kvartal (april-jun) jer je 1. januara stupila na snagu obaveza o postavljanju fotografija na kutije cigareta, koje govore o opasnostima od upotrebe duvanskih proizvoda, i zato što će nove akcizne markice imati hologramski sistem zaštite. Nezvanični razlog je bio i da vide za koliko će susjedne zemlje povećati akcize kako se ne bi dešavale velike razlike u cijenama istih cigareta. Za neke vrste cigareta, prije povećanja akciza u Srbiji i BiH, razlike su bile i preko 40 centi, što je otvaralo prostor za šverc jer moguća zarada od četiri eura po šteci ili 200 eura po paketu nije zanemarljiva.

Nacrt izmjena je u inicijalnoj fazi i još nije određeno za koliko će akcize biti povećane

Ima i cigareta koje su sada jeftinije u Crnoj Gori nego u susjednim državama. Paklica “ronhila” u Crnoj Gori je 1,5 eura a u BiH je skuplja za 30 centi i u Srbiji za 10 centi. Parodoks je i da je sarajevska “drina denifine” u Crnoj Gori 1,2 eura a u njenoj BiH 1,43 eura. Paklice “laki strikea”, “winston clasica” i “camela” u Srbiji su jeftinije za 20 centi nego u Crnoj Gori.

Cijene cigareta do prije tri godine, kada je počelo postepeno povećavanje i “usklađivanje” akciza, bile su i do 50 odsto jeftinije nego sada. Državne dažbine akcize i PDV čine oko dvije trećine maloprodajne cijene cigarete.

Paklica cigareta u EU rijetko se mogu naći ispod tri eura, a na primjer “marlboro” u Norveškoj košta 10 eura, Irskoj devet, Britaniji 7,7, Francuskoj 6,6 eura...

Vlada proteklih godina postepeno povećava akcize i na alkoholna pića pa je ove godine povećana na pivo u odnosu na procenat alkohola u njemu.

Zbog ovih usklađivanja rastu i prihodi države od akciza. U 2009. država je od ove dažbine dobila128,8 miliona, a prošle godine 151,8 miliona eura.

Bonus video: