Cijena jaja ne smije ispod 10 centi

Živinari se na sastanku u Danilovgradu izjadali jedni drugima i poručili da je sudbina proizvodnje krajnje neizvjesna
478 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2012. 11:58h

Ukoliko država ne stane iz živinara, oko 2.500 ljudi koji žive od toga biće dovedeno do ruba egzistencije, čulo se na sastanku Udruženja živinara Crne Gore - Montenegroegs u Danilovgradu.

Kao ključne probleme petnaestak učesnika sastanka prepoznalo je nekontrolisani uvoz, visok PDV na jaja i visoku cijenu koncentrata.

"Živinarstvo je pred gašenjem. Moja farma može da radi još dva-tri mjeseca i ako se nešto ne učini po pitanju rješavanja problema mogu da je zatvorim. Hrana za koke poskupila je za 50 odsto, a cijena jaja pala za 30 procenata. Za ovu godinu oko 70-80.000 eura više sam platio hranu u odnosu na prošlu godinu.

Ministartsvo poljoprivrede ne daje nam nikakv regres na hranu, a bilo bi dovoljno da regresiraju 3,4 centa po kilogramu. Ipak mi od njih nemamo nikakvu pomoć jer oni živinarstvo ne tretiraju kao primarnu proizvodnju već kao industrijsku", kazao je Zoran Jovović iz Nikšića.

Jovović je vlasnik najsavremenije farme jaja u Crnoj Gori koja broji oko 20.000 koka.

Njegove kolege Peđa Kovačević i Dijana Mijušković iz Danilovgrada, Ljubiša Cvijović iz Spuža, ali i ostali koji su prisustvovali sastanku saglasni su da za živinarstvo dolaze teški dani, što ih je, kazali su oni i okupilo.

Nakon novogodišnjih praznika članovi Udruženja živinara Crne Gore očekuju prijem kod ministra poljoprivrede kom će iznijeti svoje zahtjeve.

Mijušković je kazala da Crne Gora, izuzev u ljetnjoj sezoni i za vrijeme Vaskrsa, može da se snadbijeva sa jajima proizvedenim na crnogorskim farmama, zbog čega bi, rekla je ona, uvoz pod hitno trebalo kontrolisati.

Prema procjeni Udruženja, u Crnoj Gori trenutno ima oko 390.000 koka, a u tu cifru nisu uračunate koke koje su kod manjih proizvođača, onih koji na svojim farmama imaju do 1.000 koka.

Ipak, sudbina svih proizvođača je neizvjesna, jer rat koji se vodi između veletrgovina i koji je rezultirao obaranjem cijene uvoznih jaja na 0,06 centi, doveo je njih pred krah.

"Cijena jednog jajeta, ako se uzmu u obzir svi činioci, ne može biti ispod 10 centi. Oni su uvezli 50 miliona jaja i oborili cijene, Da su te pare uložene u proizvodnju mi bi našim jajima prekrili evropsko tržište", kazala je Mijušković.

Galerija

Bonus video: